”HKL on lirissä”

Jessicakarhu-nt

Ei käy kateeksi HKL-johtokunnan puheenjohtajan Jessica Karhun (Vihr.) asema. (Kuva: Niklas Tallqvist, HBL:n omaisuutta.)

UUTINEN, Hbl 5.5.2012

Julkisiin hankintoihin erikoistuneet asiantuntijat seuraavat lähinnä kauhulla metroneuvotteluiden etenemistä.

HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenranta antoi Ylen radiouutisille torstaina haastattelun jossa hän kertoi automaattiprojektin jatkuvan niin, että nyt tehdään työt loppuun ja vasta sen jälkeen selvitetään kuka maksaa ja mitä.

– Ihan käsittämätöntä puppua. Noin ei vaan voi tehdä. Se on alkuperäisen hankintasopimuksen muuttamista. Metrokauppa on alusta asti hoidettu surkeasti ja nyt se viedään loppuun vielä huonommin, sanoo Hbl:n haastattelema hankinta-asiantuntija.

Kovaa kritiikkiä. Miksi et halua esiintyä omalla nimelläsi? Kenelle muulle voisin soittaa?

– Piirit ovat Suomessa pienet ja asiantuntijoita vähän. Varmaan monella on jotain kytköksiä tähänkin hankintaan.

Kukaan lehden tavoittamista korkean profiilin asiantuntijoista ei halua kommentoida omalla nimellään.

Hbl on useaan otteeseen nostanut tikun nokkaan metrokaupassa ilmenneitä merkillisyyksiä ja puutteita. Loppua ei näy. Miksi?

– Näin isojen hankintojen läpiviemiseen tarvitaan ulkopuolista asiantuntija-apua. Se on marginaalinen lisäkustannus. On ilmeistä, että tähän ei ole turvauduttu. Lopputulos on tämä kun oma tietotaito ei riitä. Sääliksi käy HKL-johtokunnan puheenjohtaja Jessica Karhua (Vihr.). Hänellä ei ole mitään edellytyksiä reagoida tilanteeseen. Sama koskee koko johtokuntaa.

Tarkastuslautakunta ei puutu metrohankintaan rivilläkään tuoreessa vuosiraportissaan, mutta lautakunta huomauttaa että julkisiin hankintoihin liittyvässä perehdyttämisessä ja koulutuksessa on puutteita. Lautakunta ei kuitenkaan ota kantaa siihen koska, kenelle ja miten koulutus tulee järjestää.

Jessica Karhu sanoo itse, että tilanne on hallinnassa.

– Kyllä, Lakimiestemme mukaan voimme viedä projektin ensin loppuun ja vasta sitten kiistellä rahoista.

”Kaikki on kunnossa”

HKL ja Siemens ovat riidelleet Helsingin metron automatisoinnista ainakin vuoden ajan. Osapuolet ovat eri mieltä sopimuksen sisällöstä. Lisäksi on kiistelty vastuista. Vanhoissa junissa on ilmeisesti enemmän työtä kuin mitä Siemens ensin arveli. Projekti on pahasti myöhässä.

Siemensin johto ei suostu haastateltavaksi. Samaan aikaan HKL ajaa ihan omaa metrolinjaansa, jossa yhtä säännölliset kuin hämärät viittaukset liikesalaisuuksiin ajavat jatkuvasti avoimmuuden yli. Esimerkki. Hbl teki yli kuukausi sitten asiakirjapyynnön joka koskee ensimmäisen kilpailutuksen keskeyttämiseen ja toisen aloittamiseen liittyviä asiakirjoja vuonna 2006. Pyyntö uusittiin viime viikolla. HKL vaikenee kuin muuri.

– Hankintalaki on vähän hassusti kirjoitettu joten kaikenlaiset tulkinnat ovat mahdollisia. On kuitenkin täysin selvää, että sopimuksen keskeisiä osia ei noin vain voi muuttaa. Jos junanvaunujen modernisointi tehdään erillishankintana on sekin lainvastaista, sanoo Hbl:n haastattelema hankinta-asiantuntija.

Sekä EU-tuomioistuin että kotoinen KHO ovat ottaneet kantaa julkisista hankinnoista tehtyjen sopimusten muuttamiseen kesken sopimuskauden (C-454/06 Pessetexte, KHO:2009:88). Ne tukevat asiantuntijoiden käsitystä.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen mukaan sopimustilanne on selkeä.

HKL:n hankintapäällikkö Eeva Hänninen ei itse ota kantaa asiaan, mutta kaupungin lakimiehet Yrjö Judström ja Rain Mutka kertovat sähköpostitse kaiken sujuvan hankintalain mukaan:

HKL noudattaa täysin Hankintasopimusta ja hankkii määritellyn järjestelmän sopimuksen mukaiseen hintaan, Siemensin tulee puolestaan toteuttaa Hankintasopimuksen mukaiset velvoitteensa ja suoritukseensa. Sellaiset työt, jotka eivät kuulu hankinnan kohteeseen voidaan luonnollisesti tilata lisätyötarjousten perusteella lisä- tai muutostyönä, niiden tarve arvioidaan tapauskohtaisesti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s