Rautatientori 8.11.2009, osa 1

Vattenolyckan_marttikainulainenlk

Ei tarvetta käynnistää suuronnettomuuden tutkintaa?  (Arkistokuva, HBL/LK)

Sain käsiini Helsingin metrosta tehdyn kantelun. Asia liittyy metron turvallisuuteen ja HKL:n viranomaisasemaan, joka selostettiin aikaisemmin myös HBL:ssa ja josta kirjoitin myös täällä. Alla lähtötilanne iltapäivällä 8.11.2009. Blogikirjoitus ”Rautatientori 8.11.2009, osa 2” sisältää itse kantelun, jonka julkaisen kantelijoiden luvalla. Kovaa kamaa.

Helsingin pelastuslaitos

ONNETTOMUUSSELOSTE NRO 6930

Hälytyksen ilmoitusaika 8.11.2009 15:19:12, hälytysselosteen nro 9495783

HP2(MRn) luovutti kohteen HKL:n edustajalle 9.11.2009 klo 14.30

Kuvaus onnettomuustilanteen kehittymisestä:
Ensimmäisen ilmoituksen mukaan Rautatientorin kompassitasolla, lipuntarkastajien tiloissa on noin 3-4 metriä vettä. Rautatientorin pääovien edessä kaupungin viemäristä kuuluu kovaa veden kohinaa ja virtausta. Veden pinta nousee nopeasti ja on tavoittaa pian kompassin tason, ja jatkaa nousuaan. Vesi uhkaa hissejä ja rullaportaita sekä metron laituritasoa.

Selvitys pelastuslaitoksen toiminnasta ja tuloksellisuudesta:
HP4 (JPP): H25 ensimmäisenä kohteessa ja aloittaa tiedustelun lipuntarkastajien sosiaalitiloista. Vastassa ovat jo suuret vesimassat, sosiaalitilat, jotka ovat kompassitasoa kerrosta alempana ovat jo täyttyneet vedestä. Kerroskorkeus yli kolme metriä. Pumppaustoimet aloitetaan H21 ja H25 toimesta heti, vesi johdetaan letkuilla tietasolle, kaupungin hulevesiverkostoon. Vedenpinta jatkaa nousua ja nousee nopeasti kompassitasolle ja alkaa täyttää ko. tasoa.

Myös Rautatieaseman pääovien edessä olevasta viemärikaivosta on lentanyt 50kg kansi ilmaan ja kaivossa virtaa vettä todella suurella paineella, tieto välitetään paikalle tulevien Helsingin veden edustajien tietoisuuteen.

Avonainen kaivo varmistetaan poliisivartioinnilla.

Ensitiedot vedestä laituritasolta tunnelista tulevat ja vastetta kasvatetaan kahdella pelastusyksiköllä ja perään toisella päivystävällä palomestarilla (P3,HA) sekä johtokeskusyksiköllä H10. Metrovartijoiden avulla Rautatientorin metroaseman kompassitaso suljetaan yleisöltä. H71 aloittaa tiedustelun laituritasolta ja ilmoittaa nopeasti veden määrän kasvavan ko. tasolla, ja ilmoittaa lisäkäsien ja pumppauskaluston tarpeesta. H11 tukee 71:n toimintaa ja aloittavat pumppaustoimet laituritasolla sen alapuolisella tasolla.

Veden nousu uhkaa metron herkkiä muuntamotiloja, jotka ovat erittäin tärkeitä metroliikenteen kannalta. Näitä tiloja ruvetaan suojaamaan.

HP71 ilmoittaa myös ongelmista hissikuilussa, joka on ensitiedon mukaan osittain romahtanut, henkilövahingoista ei tietoa tässä vaiheessa. Hätäpoistumisreitit täyttyvät vedestä, laituritason ovien ollessa kiinni.

Tiedustelutietojen pohjalta useat vankat palo-ovet ovet murtuneet vesimassojen tieltä ja osa seinärakenteista näyttää kärsivän vedestä.

Vesilaitos on alkanut paikantaa vuotokohtaa ja sulkee suurten vesiputkien venttiilejä. Myös HKR:n edustaja on käsketty paikalle. HKL:n asiantuntijoita on myös paikalla, ja he osoittavat laituritasolla tärkeimmät tilat, joita tulee suojella. HKL antaa myös tärkeää teknistä tietoa tunnelin vedenpumppausjärjestelmästä ja muusta infrastruktuurista tunnelissa.

Rautatientorin laituritasolta vettä pumpapaan kohti Kluuvin ruhjetta, jossa sijaitsee pumppausasema, josta vesi johdetaan ylös viemäriverkkoon. Sopimuspalokuntia on hälytetty varikoille ja myös kohteeseen avustamaan pitkien letkuvetojen tekemisessä sekä tuomaan suurempia pumppuja paikoille. Vettä pumpapaan muuntamotilojen alapuolelta 11 3″ letkulla, ja tämä aiheuttaa tulvan Kluuvin ruhjeen pumppausasemalla.

Kohteeseen tilataan lisää letkua ja pumppauskalustoa, joita sijoitetaan niin Rautatietorin laituritasolle kuin myös Kaisaniemen metroasemalle. Kluuvin ruhjeen tulvaa ruvetaan torjumaan siten, että vesimassoja pumpataan Kaisaniemen metroaseman ohitse kohti Hakaniemen metroasemaa, Siltasalmen pumppausasemalle, josta vesi johdetaan ylös viemäreihin. Tässä vaiheessa pelastustoiminta on jakautunut Rautatientorin sekä Kaisaniemen asemille. P3(HA) johtaa toimintaa Rautatietorilla, ja P4 (JPP) Kaisaniemessä. P2 (MRn) toimi pelastustoiminnan yleisjohtajana.

Pumppaustoiminta kuormitti paljon kiinteitä pumppuja, joista osa alkoi reistailla yön aikana. Pumppuasemat vaativatkin jatkuvaa valvontaa. Pelastuslaitoksen yksiköt valvoivat pumppujen ja vedenpinnan toimintaa ja tasoa läpi yön yhdessä HKL:n asiantunijoiden kanssa.

Pelastuslaitoksella oli käytössä kymmeniä uppopumppuja ja moottoriruiskuja sekä noin 5 kilometriä letkua. Naapurikiinteistöjen osalta tietoa tuli myös City-Center-korttelista, osoite Kaivokatu 6 ja 10. ”Makkaratalon” kellarikerroksissa 3, 4 ja 5 havaittiin vettä. City-Centerin alimmasta kellaritasosta on yhteys Keskustan maanalaiseen huoltokatuun, joka sijaitsee -35m maan päältä. Vettä oli vuotanut myös näihin tiloihin, mutta ei aiheuttanut merkittävää vahinkoa.

HP2(MRn) kytki itsensä tehtävään tilannetietojen perusteella klo 17.05 ja otti yleisjohtovastuun TOJE:ssa (H10) klo 17.20. Johtamistoiminnassa HP3:n ja HP4:n suhteessa ei noudatettu tiukkaa linjaorganisaatioon perustuvaa menetelmää, vaan tilanteen hektisyyden ja laajuuden johdosta päivystävät palomestarit toteuttivat vaaditut tehtävät niiden kiireysasteen ja kulloisenkin tillannetietämyksensä perusteella. Metroasemaa oheisjärjestelmineen käsiteltiin aluksi yhtenä toiminta-alueena jossa oli toimintaa pystysuunassa (kerrokset) ja vaakatasossa kuten laituri-ja rata-tasot.Toiminta-alue laajeni myöhemmin käsittäen Kaisaniemen aseman ja Rautatientorin sekä myös Kampin aseman suunnan.VIRVE- radion puheryhmiä oli käytössä kaksi.Ratkaisut osoittautuivat toimiviksi.

TOJE;ssa järjestettiin neljä tiedotustilaisuutta – 8.11 klo 18.30, klo 20.00 (johdettu käynti metroasemalla) ja klo 22.00 sekä 9.11 klo 10.00 sisältäen myös johdetun käynnin asemalla.Pelastuslaitos (HP2) vastasi tilaisuuksien järjestämisestä ja niissä olivat mukana apulaiskaupunginjohtajan lisäksi Helsingin kaupungin PEPA-järjestelmään kuuluvien virastojen edustajat Liikennelaitokselta, Helsingin Vedestä- ja Energiasta sekä Poliisilaitokselta.Lisäksi annettiin useita yksittäisiä haastatteluja. Palmia vastasi pelastushenkilöstön huollosta.

Akuuttien vahingontorjuntatehtävien päätyttyä HP2 (MRn) luovutti kohteen 9.11.2009 klo 14.30 Helsingin kaupungin Liikennelaitoksen edustajalle. Luovutuksesta laadittiin erillinen pöytäkirja sekä tiedote.

HP2 siirsi johtovastuun HP3:lle (KTu) 9.11.2009 klo 14.45. HP3 (HA) Pitkäkestoisessa tehtävässä miehistön työkyky pidettiin yllä riittävällä rotaatiolla. Pelastuslaitoksen pelastus- ja pioneeriyksiköt tekivät n. kolmen tunnin pituisia työskentelyjaksoja, paikalla kävivät kaikki em. yksiköt, osa jopa kahdesti. Samaa kaavaa sovellettiin sopimuspalokuntien yksiköihin. Sopimuspalokunnat osoittivat tarpeellisuutensa, pitkään kestävää tehtävää ei pystytä hoitamaan päivittäisellä vahvuudella. Päällystö jakoi yön tunnit neljän tunnin vuoroihin. Pelastuslaitoksen ei tarvinnut turvautua ylityömiehistön kutsumiseen töihin, ainoastaan päivystävä palomestari hälytettiin hoitamaan kaupungin päivittäistä toimintaa. HP 04 (KTu) Operaation onnistumisen kannalta välttämätön kohdetuntemus saatiin PePa-organisaation edustajilta, joista mainittakoon erityisesti HKL:n Rakennusyksikön sähköjärjestelmäpäällikkö Juha Jussila. Sähkökäyttöisten pumppujen pyörittämiseksi oli paikalle saatu sähkömiehiä, jotka tekivät muuntamoissa väliaikaisia sähkökytkentöjä. Metroaseman kaltaisen erikoiskohteen, myös muun tärkeämmän maanalaisen rakennuksen turvallisuutta voisi parantaa muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä: Kohteeseen olisi rakennettava riittävä sähkönsyöttö mahdollisen vedenpumppauksen varalta ja kohteesta olisi tehtävä kolmiulotteinen kuva, josta paikan voi hahmottaa. Kuvaan olisi merkittävä pelastus- toiminnan kannalta oleelliset seikat. Kuva voi olla kohteessa tai pelastuslaitoksen tiedostoissa.

Mainokset

3 thoughts on “Rautatientori 8.11.2009, osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s