Niinpä, ”Ei julkisuuteen”

Metrofilurer

Jotkut rakastavat Helsinkiä vähän enemmän kuin muut. Varjoissa.


Kello oli noin 18 viime keskiviikkona kun HKL:n johtokunta ilmeisesti vahingossa sai käsiinsä seuraavan aamun kokouksen esityslistan. Tarkoitus oli että paljon puhutun mutta vähän julkisuudessa esitellyn etenemissopimuksen kautta – ja ehkä vähän muutenkin – ajankohtaiseksi tullut uuden metrovarikon ns. suorahankinta tuosta vain puhallettaisiin kesähelteillä ja lomien aikaan jatkoon. Poissa silmistä poissa mielestä, vai miten se nyt oli.

Kuten papereista käy ilmi on kyseessä yli 18 miljoonan euron kauppa.

Kahdeksantoista miljoonaa ja rapiat on noin seitsemäsosa koko Helsingin metron automatisoinnin hankintasopimuksen arvosta. Siis ei prosentti tai kolme vaan 15 prosenttia.

Tavallinen veronmaksaja ei ilman suuria vaikeuksia ymmärrä miten kyseinen summa saadaan hankintalain tarkoittamaksi suorahankinnaksi. Ei sitä varmaan ymmärrä hankintakilpailuun osallistuneet Siemensin kilpailijatkaan.

Tavallinen veronmaksaja ei myöskään edelleenkään ymmärrä miten näin isoa kauppaa koskeva keskustelu käydään ja dokumentointi tehdään lähes täysin julkisuudelta piilossa. (Tai sitten asia on juuri niin yksinkertainen kuin Hesarin Paavo Rautio kirjoittaa  pääkirjoitussivulla 21.6 ”On investoitu jo niin paljon…”)

Takaisin asiaan.

Hankinnat.fi sivustolta löytyy seuraavaa:

Suorahankinnan käyttö on aina poikkeuksellista ja sen edellytyksiä tulee tulkita tiukasti. Mikäli on epäselvää, onko suorahankintaan perustetta, sitä ei tule käyttää. Jos hankintayksikkö on tulkinnut suorahankinnan edellytyksiä virheellisesti ja jättänyt hankintailmoituksen tekemättä, kyseessä on muotovirhe, joka voi johtaa jopa hankintapäätöksen kumoutumiseen mahdollisessa valitusmenettelyssä.

Lihavointi on lakimiesten tekemä, ei minun.

Samalta sivustolta löytyy tulkinta eritysalojen hankintalain, johon HKL päätösehdotuksessaan viittaa, mahdollistamista poikkeuksista. HKL:n mielestä uuden metrovarikon automatisointia ei voi hoitaa kukaan muu kuin Siemens. Silloin ilmeisesti viitataan seuraavaan kohtaan: 

Vain yksi toimittaja  
”Teknisestä, taiteellisesta tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan”
  • Teknisenä seikkana kyseeseen voi tulla esimerkiksi poikkeuksellinen uusi tekninen ratkaisu tai hankinnan kohteen edellyttämä tietty käsityötaito, jota hankinnan toteuttaminen edellyttää. 
  • Hankintayksikön tulee pystyä osoittamaan, ettei ole olemassa vastaavaa tuotetta tai palvelua, jolla sama lopputulos voitaisiin saavuttaa.

En näe, että nuo asiat ovat toisensa poissulkevia. Eli jos HKL:n mielestä ainoastaan Siemensillä on kohteen edelyttämä käsityötaito tulee hankintayksikön pystyä todistamaan että näin todella on. Kuuleeko kaupunginvaltuusto?

Totta kai tämä suorahankinta meni viime kokouksessa pöydälle. Varmaankin joidenkin harmiksi. Päätöstä kuitenkin odotellaan muutaman päivän päästä. Johtokunnan seuraava kokous on keskiviikkona.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s