Point of no return

Vastmetro_bjornso

Too Late, lauloi jo muinoin Def Leppard. Nyt tämä ralli raikuu Karhusaaren metrotyömaalla?

Näin heinäkuussa on kaksi asiaa jotka eivät liikahda mihinkään: Tutkija Ilkka Levän tekemä oikaisupyyntö sekä HKL-johtokunnn edellyttämä uusi kapasiteettilaskelma.

Edellinen liittyy Helsingin metron automatisointiin, joka nytkähti kalliisti mutta nopeasti eteenpäin HKL:a valvovien päättäjien selän takana ja virka-ajan ulkopuolella. Päätös parinkymmemen miljoonan – ehkä laittomasta – suorahankinnasta tehtiin käytännössä vuorokaudessa. Oikaisupyyntö, jonka perustelut jokainen voi lukea tästä blogista, on vastaanotettu kaupungin kirjaamossa 25.6 mutta se käsitellään vasta elokuussa.

Jälkimmäinen selvitys olisi tarvittu mm. jotta kiistelyyn Länsimetron asemien pituudesta olisi saatu faktapohjaa. Nyt on turha. Länsimetron louhinnat ovat saavuttaneet kriittisen pisteen.

Länsimetro Oy:n eilinen tiedote:

”Länsimetron louhinnat ovat edenneet puoliväliin. 13 919 metriä eli hiukan yli puolet maanalaisista metrotunneleista on louhittu.

Matinkylän, Otaniemen, Keilaniemen, Koivusaaren ja Lauttasaaren asemahallit ovat myös louhittu. Helsingin puolella tunneleista on valmiina 83 prosenttia ja Espoon puolella 36 prosenttia. Louhinta jatkuu vuoden 2013 loppuun.

– Työt jatkuvat kesällä normaalisti metrotyömaalla. Kuukaudessa uutta tunnelia syntyy noin kilometri. Syksyllä alkaa asemien rakentaminen ja vuoden 2013 aikana painopiste siirtyy yhä enemmän talonrakennuspuolelle, kertoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen.”

On väitetty, että asemien pidentäminen (jolla nimenomaan turvataan tulevaisuuden tarpeet) maksaisi 150 miljoonaa euroa jonka lisäksi projekti myöhästyisi kaksi vuotta. On myös väitetty, että se itse asiassa maksaisi vielä enemmän koska siltä ajalta pitäisi maksaa koko metrohankkeen hinnan suuruista rahoituskorkoa 5 prosentin suurudelta.

Usealta ulkopuoliselta taholta kuulemani todellinen hinta on lähempänä 50:ä miljoonaa euroa. Siis sadan miljoonan veroeuron heitto! Korkoakin täytyy ihmetellä. Käsittääkseni julkinen sektori saa investointipankeista lainaa 1,5 prosentin korolla. Tämä on yleinen käytäntö. Oli miten oli näyttää siltä että asioita on turha nyt enää selvittää. Joku tästä hyötyy.

Kysyin eräältä Espoon valtuustossa asioita seuraavalta, että mikä siinä on kun tässä sopassa on ilmiselvät puhalluksen ainekset mutta se ei päättäjiä näytä kiinnostavan.

Vastaus kuului että ei jaksa kiinnostaa ei. ”Seuraava asia!”.

Ariel Siivouspalvelut josta eilen mainitsin sai kuitenkin lähtöpassit kun Espoon kaupunki irtisanoi sopimuksen. Kuten sanottu, nappikauppaa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s