”Erittäin ongelmallista”

Aamun Hesarissa kerrotaan Valtiovarainministeriön ”suurelta osin” salaavan Kreikan vakuusjärjestelyjä varten asianajotoimistolta tilatut selvitykset ja muistiot.

Julkisuuslain mukaan asia on selvä. Viranomaisen asiakirjaksi määritellään asiakirja, joka on toimitettu viranomaiselle asian käsittelyä varten tai muuten sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa.

VM:n ei julkisten ”luonnosten ja muistiinpanojen” hinnaksi muodostui 636 000 euroa. Kyllä sen ihminen ilman hallinto-oikeuden professorin arvonimeäkin ymmärtää, mutta todettakoon nyt että Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ihmettelee suttupapereiden kovaa hintaa ja sitä, miten VM voi väittää että näin arvokkaat selvitykset – siis suttupaperit – eivät liity vakuusjärjestelyihin kuten VM väittää.

Tulee väkisinkin mieleen metrohanke ja talvella julkisuuteen vuotanut asianajotoimiston muistio. Suttupapereita, eivät liity asiaan, sanoi HKL ja Helsingin kaupungin johto. Jopa osa poliittisista päättäjistä nurisi ”vuodoista” sen sijaan että olisivat paneutuneet kalliiseen ja pahasti mönkään menneeseen julkiseen hankeeseen.

Sen jälkeen suttupapereita onkin Toisella linjalla tehtailtu lisää oikein urakalla. Samalla hinta-arviot itse asiassa vähän kaikesta mitä on tilattu ovat heittäneet häränpyllyä. Länsimetrosta ei tiedetä senkään vertaa, muuta kuin että kiire on eikä sitäkään oikein osata perustella tai ainakin perusteet on syytä kyseenalaistaa.

Ihmetyttää että todistustaakka on jatkuvasti kansalaisella ja kunnan asukkaalla. Lähes kaikista asiakirjoista joutuu kinaamaan. Monesti mainitsemani HKL-johtokunnan esityslistat ja pöytäkirjat ovat yksi selkeä ja masentava esimerkki.

On selvää, että viranomainen – valtion tai kunnan – toimii joissakin tapauksissa jatkuvasti lain ja ainakin lain hengen vastaisesti.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s