Kurat pöksyssä on paha juosta

Näyttää todellakin siltä että olemme nyt asian ytimessä. HKL-johtokunnan torstainen kokous on poikkeuksellisen tärkeä. Sen näkee jo esityslistasta. Ne joilla on kurat pöksyssä klaarasivat kaupunginhallituksen viime viikolla ja keskiviikkona 29.8 on kaupunginvaltuuston vuoro. Valtuuston lista löytynee netistä perjantaina.

KH siis totesi reilu viikko sitten maanantaina mukamas pitkin hampain että uuden metrovarikon rakentaminen on OK koska ”työt ovat jo käynnissä”.

Torstaina HKL-johtokunta sanoo saman asian. Viikon päästä valtuusto jäkättää aikansa mutta toteaa sitten sekin että  ”työt ovat jo käynnissä”. Samalla niellään HSL:n esitys infrakustannusten jaosta Espoon ja Helsingin kesken vai meneekö se pöydälle tai jopa uudelleen valmisteltavaksi? Syytä ehkä on.

Aika monta valtuuston kokousta olen vuosien aikana nähnyt kaupungintalossa mutta en muista että sosiaali-, terveys- asunto- tai koulu- ja päiväkotipuolella olisi koskaan toimittu samalla tavalla kuin joukkoliikennepuolella juuri nyt. Rakentaminen ja päätöksenteko on demokratian irvikuva.

Ja tässä ei mielestäni auta se, että kautta rantain myönnetään virheet ja luvataan parannusta.

Poimin sähköpostista tänään tämän:

Metroasioiden hoito on järkyttävä sekasotku, mutta on aivan selvää että automaatiolle ja siis samalla Siemensin sopimuksen jatkamiselle ei ole koskaan ollutkaan mitään todellista vaihtoehtoa.

HKL:n johtokunta elää eräänlaisessa varjomaailmassa, jolla on vain satunnaisia kohtaamisia todellisuuden kanssa.

Tutkija Ilkka Levän valitus on oikein. Se kertoo omalta osaltaan, että koko asia on hullunmylly. Kuntajärjestelmämme toimii hullusti ja siinä on päätöksentekijöidenkin ilmeisen vaikea elää.

Oikea ratkaisu olisi ollut perustaa yksi metroyhtiö, fuusioida siihen HKL metro, nimetä viranomainen ja ottaa yhtiöön ulkopuolisia osakkaita joilla on oikeasti kokemusta automaattisten metrojen rakentamisesta ja operoinnista. Kuntamme eivät osaa tehdä tällaista, se on se todellinen ongelma.

En valitettavasti voi paljastaa kirjoittajan henkilöllisyyttä. Sen voin kertoa, että asiantuntija ja sisäpiiriläinen hän on. Kova nimi.

Muuten. Ruotsin pääministeri Reinfeldt sai aikanaan likasangon niskaansa 2004-vuoden tsunamin jälkihoidosta. Kansan mukaan hallituksella ei ollut tiedotus eikä oikein mikään muukaan hanskassa. Vaadittiin pääministerin eroa. Reinfeldt vastasi että hän kantaa vastuun ja tekee sen jatkamalla virassaan ja korjaamalla hölmöilyt. Nyt Helsingin joukkoliikenteestä vastuussa oleva apulaiskapunginjohtaja Pekka Sauri on tehnyt samoin. Hän on luvannut ryhtyä toimenpiteiisiin (joiden laadusta tiedotetaan myöhemmin). Hyvä. Kaupungin, HKL:n ja metrohankinnasta tällä hektellä vetovastuussa olevien Vihreiden etu on että toimintaa ja ajatusmaailmaa avataan. En ole varma riittääkö sekään tai välittääkö kukaan.

Fokus näyttäisi tällä hetkellä olevan Espoon laituripituuksissa. Joillakin on kova halu mustamaalata Kurt Byman (sit/PS) joka jaksaa kysyä Länsimetron todellisten kustannusten perään. Sen sijaan että kiinnittää huomiota Bymanin suulliseen saarnaamiseen valtuustossa kannattaa tutustua miehen kirjoittamiin kysymyksiin ja verrata annettuihin vastauksiin. Melko mykistävää, mielestäni. Voihan hänelle soittaakin. Vastaa yleensä puhelimeen ja on ystävällinenkin.

Helsingin valtuustossa toimi aikoinaan gentleman nimeltä Ilkka Hakalehto. Hänellekin naurettiin. Mokoma jäkättäjä jne. Kummasti vaan Ilkka oli oikeassa kuljetuspalvelujen suhteen. Ja se sössitty hankinta kustansi ehkä kymmenesosan ekstraa verrattuna metrohankinnan yllättäen kohonneisiin kustannuksiin. 

Näitä politiikan sumusireenejä kannattaa ehkä sittenkin kuunnella?

Saapuneiden metromeilien joukosta erottuu myös HKL:n toimitusjohtaja Matti Lahdenrannan ulkopuolisella asiantuntijalla teettämä arvio konsulttiyhtiö Strafican tekemästä metron päivitetystä kapasiteettilaskelmasta. Arvion mukaan ja nopeasti katsottuna Strafican paperi on hyvä. Sitä ei missään mainita että toisenlaiseenkin lopputulemaan olisi päästy jos teholäppärin uumeniin syötetty data olisi ollut toisenlaista. Eli tämä ei nähdäkseni muuta tosiasiaa – sitä saa ihan tarkkaan juuri sitä mitä tilaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s