230 000 euroa konsultointiin

Ihme on tapahtunut! Melkein päivälleen kuukausi sitten tein tietopyynnön kaupungin kirjaamon. Sen ydin oli mielestäni yksinkertainen. Halusin tietää kuka keksi saksalaisen konsultin Helsinkiin avustamaan hankinta-asiakirjojen muotoilemisessa (suomeksi sanottuna kertomaan HKL:lle mitä yhtiö haluaa ostaa), koska tämä tapahtui ja mitä kyseinen asiantuntija Helsingissä nykyään tekee?

Tänään sain postissa osin sekavan selvityksen professori Jörg Schütten toimeksiannoista.

Nopeasti muutama fakta.

Ensinnäkin tekemäni tietopyynnön käsittely on kestänyt kuukauden. Mikään itse asiassa, esittämissäni kysymyksissä saatikka saamassani selvityksessä ei viittaa näin pitkän käsittelyajan tarpeeseen. Viivyttelystä eduskunnan oikeusasiamiehelle tekemäni kantelu on siksi edelleen perusteluiltaan relevantti.

Toiseksi HKL viittaa saatekirjeessä minulle jo lähetettyihin asiakirjoihin. Tosiasiassa HKL viittaa tutkija Ilkka Levälle lähetettyihin asiakirjoihin.

HKL kertoo tilanneensa PB-Consult GmbH:lta automaattimetron tarjouspyyntöä varten tehtävän spesifikaation (toimitusjohtaja Matti Lahdenrannan päätös 47/2006 5.5.2006). Saksalaisyhtiö käytti ”yhtenä asiantuntijana Prof. Jörg Schütteä. PB-Consult GmbH sai omalta osaltaan työn päätökseen vuonna 2006, jonka jälkeen HKL vielä käytti Prof. Jörg Schütteä tarpeellisten spesifikaatioon liittyvien yksityiskohtien jatkoselvittämiseen vuoden 2007 aikana.

Schütte on laskuttanut HKL:a itsenäisenä konsulttina 20 664 euron verran.

PB-Consult GmbH taas konsultoi HKL:a 213 744 euron verran toimitusjohtajan tilattua suoraa neuvottelumenettelyä käyttäen yllä mainitun automaattisen metron teknisen erittelyn laadinnan.

HKL ei minulle toimittamassaan vastauksessa ota kantaa kyseisen asiantuntijan ulkopuolisuuteen muuten kuin että hän ”oli erityisen kvalifikoitunut tähän konsulttiselvitykseen liikenneteknisen osaamisensa vuoksi.

Kuten olen kertonut on Jörg Schüttellä ja Siemensillä pitkä yhteinen työhistoria. Menneiden ei välttämättä tarvitse vaikuttaa esimerkiksi hankinta-kilpailuun mutta on ymmärrettävää, että tarjouskilpailun hävinnyt osapuoli kiinnittää tähän seikkaan huomiota (Ansaldo vs HKL, asia on KHO:ssa tullut vireille 10.12.2010 ja sen diaarinumero on 4226/3/10).

Sitä tikulla silmään joka … ja niin edelleen. Peruutuspeiliin on kuitenkin vaikea olla katsomatta kun pelissä on isot verorahat. Ei tainnut konsultointi mennä ihan putkeen?

Mainokset

5 thoughts on “230 000 euroa konsultointiin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s