Se vain näyttää siltä

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan tapaus Tervala on loppuun käsitelty. Ei edes Juhani kävele ”sen vassarin naisministerin” yli. Näinollen eduskunnassa käynnissä oleva näytös ei johda mihinkään. Television puoli yhdeksän Totuuden torvesta ei perjantainakaan tule kohuotsikkoa automiesten asianajajasta jonka potkut peruttiin. Eihän?

Miettiessäni juonenkäänteitä ja etsiessäni yhtymäkohtia metrofarssiin (niitä on!) katselin toistamiseen maanantaisen Ylen A-Studion. Kas, Tervala täälläkin. Mutta ennen kaikkea ohjelmassa käsiteltiin virkamiesten ja poliitikkojen kytköksiä. Ajankohtainen aihe jota valaistiin Turun Toriparkin kaavapäätöksen kautta.

Näitähän on tänä herran vuonna riittänyt. Vantaalla poliisi on hakenut pakettiautolla takavarikkoon materiaalia jonka toivotaan valaisevan Jukka Peltomäen touhuja. Epäiltyjä on kuulemma useita ja mahdollisena rikosnimikkeenä jotakin korruptioon liittyvää. Naapurikaupunki Espoo on ollut esillä samoissa merkeissä sekä siivousalan että metrotyömaan epäselvyyksissä. Missä Olavi Louko, siellä valtuutettu Kurt Byman (ps/sit). No, on niiden Lapinmatkojen perään kysellyt muutama muukin.

Takaisin Turun torille.

A-Studion juttu kertoo siis poliitikoista jotka tavalla tai toisella ovat kytköksissä johonkin niistä yrityksistä, joilla on taloudellisia intressejä uudessa paikoitusluolassa.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori emeritus Teuvo Pohjolaista. Saatuan toimittajalta selostuksen Turun tilanteesta professori toteaa:

”Kyllähän siellä sellaisia tapauksia näyttäsi olevan jossa hallinto-oikeudella on varmaankin pohdittavaa.”

Toimittaja: Lain mukaan valtuutettu on jäävi jos asia koskee henkilökohtaisesti häntä tai hänen läheistään. Kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenillä määräykset ovat yksityiskohtaisempia. He voivat olla jääviä silloin kun asia ei suoraan heitä itseään koskisikaan istuessaan esimerkiksi yrityksen hallintoelimissä.

Teuvo Pohjolainen: ”Esteellisyyslainsäädäntöhän lähtee siitä, että onko juridisesti, muodollisesti esteellinen mutta tärkeää on myöskin se miltä se näyttää ulospäin. Virkamies ja siis myös lautakunnan ja hallituksen jäsen on esteellinen jos luottamus hänen puolueettomuutense muusta erityisestä syystä vaarantuu. Tämä kertoo sen koko idean.

Toimittaja: Noudatetaanko Suomessa tätä?

Teuvo Pohjolainen: ”Ei, ei ehkä riittävästi, meillä on tällainen hyvin lakisidonnainen, pykäläsidonnainen kulttuuri. Useimmat ihmiset jotka itse ovat päätöksenteossa ovat itse sitä mieltä että he ratkaisevat asiat puolueettomasti ja objektiivisesti sidonnaisuuksista riippumatta. Mutta ulospäin tämä näyttää ihan toiselta.

Tämän jälkeen pääsee ääneen ja kuvaan Maija Perho (kok.) jonka veli Jussi Perho toimii asianajana Turun toriparkki Oy:ssä. Kaavapäätös tehtiin Turun valtuustossa Maija Perhon esityksestä.

Maija Perho kommentoi professorin lausuntoa: ”Tämähän halvaannuttaisi koko kunnalisen demokratian jos mielikuvien pohjalta ryhdytään jääväämään.”

Ohjelman loputtua lueskelen vielä tovin Tervalaa ja hänen Espoon tuttuaan ja siitä, miten Länsimetro kallistui 450 miljoonasta eurosta noin 900 miljoonaan ja missähän ne valtion lupaamat 30 prosenttiakin ovat? Nettikirjastossa lehtiartikkeleita ja asiakirjoja riittää. Hesarin viime talven haastattelusta löytyy tilanteeseen sopiva ja kaikkea veljeilyä hyvin kuvaava sitaatti.

Loukon mielestä kuvio ”vain niin sanotusti näyttää pahalta”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s