Kaivettu on!

KOLUMNI, julkaistu HBL:ssa 9.11.2012

Helsingin Toiselta linjalta ei itse asiassa ole ollenkaan pitkä matka Talvivaaraan. Viime viikkoina Kainuun metsissä mölynneessä mediasirkuksessa on piirteitä, jotka muistuttavat automaattimetroprojektia. Pistäähän kaikki Kolmisopin lähistöllä tapahtunut kansalaisen oikeustajun koetukselle. Itse mietin miksi viranomaiset eivät vain ole kävelleet paikalle ja sammuttaneet metallitehtaan valot . Ja se on vähän sama juttu metron kanssa.

Jututtamani hankintalain asiantuntijat ja julkisuuslakia tuntevat tahot sanovat HKL:n mokanneen. Hallinto-oikeuden lisäksi myös eduskunnan oikeusasiamies ja poliisi työllistyvät kiitos erilaisten metroa koskevien selvitysten. Lisäksi liikenneministeriö kirjoittanee uusiksi rautatielain niin, että se koskisi myös metrorataa. Aivan kuten pörssiyhtiö Talvivvara, myöntää HKL:n johto tehneensä joitakin pieniä suunnitteluvirheitä, puhutaan huonosta tuurista ja samaan hengenvetoon kerrotaan, että kaikki on kuitenkin laillista ja toiminta täysin avointa.

Mutta niin avointa se ei ole, että Siemensin ja HKL:n välinen hankintasopimus julkaistaisiin. Paperi on käsittääkseni aivan keskeinen jos yrittää ymmärtää mistä kiistat kustannuksista ja turvallisuudesta saksalaisyhtiön ja HKL:n välillä johtuvat. Siemens on ilmoittanut, että heidän puolestaan sopimuksen saa julkaista. Nythän esimekiksi joku HKL-johtokunnan jäsen voisi sen hyvällä omallatunnolla julkisuuteen vuotaa kun Toisen linjan päämaja ei tätä omaaloitteisesti ymmärrä tehdä.

Siemensin automaattitarjous oli kymmenen miljoonaa euroa kilpailijaa edullisempi. Kaupungilla liikkuvien huhujen mukaan, joille kunnon toimittajat eivät korviaan lotkauta, näin tehdään kauppoja. Ensin dumpataan hinta. Sen jälkeen se hilataan ylös erilaisilla lisätilauksilla. Tämä kaikki tapahtuu tietnkin vasta siinä vaiheessa kun projektia ei voi enää pysäyttää.

Olen muuten pyytänyt virallista tietä sopimuspaperin nähtäväkseni. Julkisuuslain mukaan tietopyyntö pitää käsitellä välittömästi. Vastaus on nyt viipynyt viikon.

Talvivaarassa osoitetaan mieltä, tietenkin. Helsingissä me emme näe mielenosoituksia. Kukaan ei väsää lakanoita ja pahveja marssiakseen Hakaniemen metroasemalle ärjyäkseen. Kaupungintalo vastaa kritiikkiin ”ääh, mitä väliä, metro toimii ja automaattimetrokin rakennetaan joka tapauksessa.”

Kajaanissa ympräistöministeri VIlle Niinistö (vihr) opastaa kansalaisia vaatimaan vahingnkorvauksia Talvivaaralta. Tätä mahdollisuuutta helsinkiläisillä veronmaksajilla ei ole. Automaattimetro on musta aukko.

EDIT 23.11: Hankintasopimus on HBL:n hallussa ja asiantuntijoiden tutkittavana.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s