HKL heräsi

Odotellessani asioista oikeasti vastuussa olevan tahon, eli apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin, vastausta esittämiini metron turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin ehdin seurata miten muut mediat uutisoivat junaturvallisuuteen liittyvän jutun ja ennen kaikkea miten HKL reagoi.

Joo, on uuutisoitu oikein huolella. Molemmat iltapäivälehdet, Sanomatalo radiota myöten ja Yle på svenska. Se oli odotettavissa, sanat ”metro”, ”vika” ja ”katastrofi” ovat kuin sytytyslanka. Itse asiahan liittyy HKL:n viranomaisrooliin ja lainsäädäntöön, mutta eihän semmoisesta lööppejä voi tehdä.

HKL on tietenkin vastannut soittopyyntöihin, Metroliikennejohtaja Tapio Hölttä sanoo ”väitettä” vakavasta akselivauriosta ”käsittämättömäksi”. Sitähän se on minustakin. Juuri siksihän sen kerroinkin. ”Väite” on kahden toisistaan riippumattoman lähteen ja vieläpä täysin eri ajankohtana kertomana minusta hyvinkin uskottava. Vielä kerran – kuten HBL:n jutusta selkeästi käy ilmi eroavat lähteiden kertomukset toisistaan yksityiskohdissa, mutta esimerkiksi arvio vaurion vakavuudesta sekä siitä, mitä olisi hyvin pian tapahtunut jos juna olisi jatkanut liikenteessä, ovat täysin samat. Tämän mukaan ”katastrofi” ei siis ole ollenkaan ”käsittämätön” väite.

Se laakeri, josta puhutaan, oli lähteen mukaan pulverisoitumassa.

Tällaiset asiat eivät tule julkisuuteen lauta- tai johtokuntien esityslistojen kautta tai keskijohdon kertomana. Toimittajana pitää totta kai miettiä motiiveja, kaikkien motiiveja, ja mahdollisuuksien mukaan tarkistettava lähteiden luotettavuus. Sanotaan nyt näin, siis sillä lailla että lähdesuoja ei vaarannu, että tarkistettu on ja ei ole syytä epäillä filunkipeliä.

Ai niin. STT pirautti HKL:n turvallisuuspäällikölle.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen turvallisuuspäällikkö Jyri Kaisla muistelee, että ongelma paljastui päivittäishuollon yhteydessä.
–Teknisissä vioissa on aina sellainen skenaario, että voi käydä vakavasti. Yleensä viat kuitenkin havaitaan ajoissa, Laakso sanoo STT:lle.
Kaislan mukaan metrojunien kunto tarkistetaan pääsääntöisesti muutaman päivän välein. Hän ei muista, että vastaavanlaista uhkatilannetta olisi sattunut aiemmin.

”Muistelee”, ”skenaario”, ”yleensä”, ”pääsääntöisesti” ja ”ei muista”. Aikamoista jossittelua asioista joista kai pitäsi olla mustaa valkoisella.

HKL-pomo kyseenalaistaa lähteet. Tietenkin. Moni muu kyseenalaistaa HKL-pomojen puheet.

 

 

Jätä kommentti