Lopputulos on sama

20130103-125720.jpg

Luitteko Hesarin jutun Staran luonnonkiviurakoista? (30.12.12) Entä muistatteko, mitä tarkastuslautakunnan puheenjohtaja totesi kesällä hankintojen kilpailuttamisesta? 70-80 prosenttia menee mönkään.

Itse olen muiden hommien ohessa seurannut tarkemmin automaattimetroprojektia, josta ei puutuu vauhtia eikä vaarallisia tilanteita. Hankkeessa ollaan tasan samassa tilanteessa kuin Staran sössimissä kaupoissa. Halvin tarjous onkin lopulta se kaikkein kallein. Miettikää, kun vastaavia tapauksia on ympäri hallintoa. Satojen tuhansien eurojen tappiot lasketaankin kymmenissä miljoonissa. Ynnäilyn voi aloittaa juuri metroprojektista, jonka loppua ei näy.

Kaupunkilaisten rahoja ei kuitenkaan käytetä turvallisuuden lisäämiseen. Viime viikolla kerroin, kuinka Länsimetro Oy on HKL:n avustamana tehnyt kaikkensa Helsingin ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosten kampittamiseksi. Lisäksi HKL väittää tuoreessa ehdotuksessaan uudeksi metroliikennesäännöksi, että metron ulkopuolista valvontaa ei tarvitse lisätä Länsimetron käynnistyessä. Ehdotuksessa viitataan Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntoon kesältä 2012. Tarkistin asian. Mitään lausuntoa ei ole. LVM toteaa päinvastoin, että asia pitää selvittää ja se selvitetään mm. asettamalla työryhmä vuoden 2013 alussa. Tästä seikasta apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ei maininnut todetessaan HBL:n haastattelussa ”kaiken olevan LVM:n mukaan hyvin.” Eipä tietenkään. Asian tila selvisi hänelle vasta jälkeenpäin minun ystävällisesti kerrottua hänelle ministeriön kannasta. [ kts asiaan liittyvän blogikirjoituksen kommentit tästä. ]

Kirjoituksessaan Starasta toimittaja Susanna Reinboth arvelee (uutiskommentti), että kaiken takana ovat joko rehelliset tohelot tai epärehelliset huijarit. ”Lopputulos on kuitenkin sama.”

Epäilen, että metroprojektia vaivaa sama tauti. Summat ovat vain moninkertaiset. Mitä asialle voi tehdä? Ilmeisesti ei mitään. Vastuulliset tulevat olosuhteiden pakosta säännöllisin väliajoin estradille vastaanottamaan toruja ja pyytämään anteeksi. Tätä on jatkunut ainakin kaksi vuotta.

Jätin itse epähuomiossa viime viikolla maksamatta futista pelaavan poikani joukkuekuvan. Alle kympin laskusta tuli vihainen muistutus. Ihan syystä. Ja se on nyt hoidettu korkoineen. Mietityttää miten HKL ja kaupunki korvaavat asukkaille aiheuttamansa taloudelliset menetykset? Nostamalla joukkoliikenteen lippujen hintoja ja piilottamalla päätöksenteon uusiin yhtiöihin ja liikelaitoksiin?

Viime vuoteen mahtui monta metrokirjoitusta. Alla linkit muutamiin mielestäni merkittäviin juttuihin:

27.12 kerroin pelastuslaitoksen ja HKL/Länsimetro Oy:n erimielisyyksistä.

15.9 kerroin HKL:n käyttämästä saksalaisesta Siemenstaustaisesta konsultista.

29.6 kerroin uuden metrovarikon rakennustöiden käynnistymisestä ilman kaupunginvaltuuston lupaa.

11.4 selostin kuinka hankeessa mentiin mönkään jo alkumetreillä ja kuinka tilanteen annettiin pahentua. Samassa yhteydessä kerroin mitä se tarkoittaa, kun HKL valvoo itse itseään – tärkeä aihe johon olen sittemmin palannut useaan kertaan.

Mainokset

2 thoughts on “Lopputulos on sama

  1. Mönkään menneet hankinnat on ihan normaalia kuntatouhua. Kunnalle ei vaan päädy töihin ne penaalin terävimmät kynät ja siitä me kaikki joudumme maksamaan. Ihan turha itkeä, korvaako Helsinki asukkaille jotakin. Asukkaat itse ovat äänestäneet edustajansa, jotka päättävät, miten hommat hoidetaan. Päättivät juuri, ettei kaupunginjohtajien palkkoja nosteta edes kymmentä prosenttia, vaikka pitäisi nostaa kymmenkertaisiksi ja palkata kunnon ammattijohtajia. Nyt otetaan vain poliitikkoja, joiden kompetenssi ei riitä kuin ratkomaan kansalaisten pikkuongelmia Facebookissa.

    Sinänsä hauskaa, että olet käynyt innolla Jörg Schütten kimppuun, vaikka juuri asiat hyvin tuntevat konsultit ovat kuntien ainoa toivo saada järkeä monimutkaisiin hankintoihinsa. Koska he ovat olleet töissä tarjouksia tekevillä yrityksillä, he osaavat myös neuvoa kuntaa välttämään sudenkuopat.

    1. Kiitos kommentista! Se on varmaan juuri kuten sanot, äänestäjä päättää. Joidenkin onneksi liian harva äänestäjä tietää asioiden oikean tolan, joka sen ymmärtäville taas aiheuttaa päänsärkyä. Tiedottamisen yhtälö on sanotaanko haastellinen katsoo sitä miltä kantilta vaan. Pitäisi ymmärtää kertoa pyytämättä ja pyytää kertomaan niin, että tarpeeksi moni ymmärtää.

      Schütte kiinnostaa ilmiönä. HKL on omasta mielestään toiminut konsultin suhteen ”täysin avoimesti”. Asiasta voi perustellusti olla toista mieltä ja ollaankin. Onhan tämän ulkopuolisen asiantuntijan tuottaminen Helsinkiin mielenkiintoinen sivujuonne KHO:ssa vireillä olevassa hankinta-asiassa. Ja voisihan HKL esimerkiksi halutessaan koska tahansa järjestää tapaamisen kanssani. Yritetty on. Ei tunnu kiinnostavan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s