Aikamoinen viranomainen!

Ehdotus uudeksi metroliikennesäännöksi hyväksyttiin tiukan äänestyksen jälkeen. Asian käsittelystä ei ole puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mikä on ainoastaan johdonmukaista. Kyseinen asiakirjahan tuotiin aivan yllättäen edellisen HKL-johtokunnan viimeiseen kokoukseen päätettäväksi. Alkuperäinen ehdotus sisälsi virheitä ja outouksia, joiden räikeyden perusteella sitä ei uskoisi viranomaisemaansa pönkittävän liikennelaitos-liikelaitoksen vakavasti otettavaksi paperiksi.

Eilen jatkoon menneestä pahvista oli pahimmat mokat siivottu pois. Voi sitä kehitykseksikin sanoa. Ajattelen siis positiivisesti. Mitään selityksiä aiemmille viritelmille ei kuitenkaan ole saatu vaikka niitä on kysytty. Eikä ongelmilta vältytä nytkään. Tietojeni mukaan oikeuskanslerille on jo jätetty ainakin yksi kantelu koskien ehdotusta uudeksi metroliikennesäännöksi: Viranomaistointa voi perustua ainoastaan laissa annettuun toimivaltuuteen. Eli mielenkiintoiseksi menee. Onko johtokunta ylittänyt valtuutensa? Lisäksi…

Viranomaisten velvollisuus on edistää tiedonsaantia ja hyvää tiedonhallintatapaa. Viranomaisen on, jollei salassapitosäännöksistä muuta säädetä, pidettävä saatavilla asiakirjoja, joista selviävät tiedot valmisteilla olevista suunnitelmista, selvityksistä ja ratkaisuista.

Pääkaupungin joukkojenkuljetusviranomaisella on todistetusti havaittu puutteita useissa kohdissa, jotka liittyvät tiedonhallintaan ja tiedotukseen.

Metroliikennesäännön käsittelystä voi lukea lisää jäsen Lilja Tammisen (vihr.) blogista.

Silti. HKL:n johtokunta eli poliittiset päättäjät ovat puun ja kuoren välissä. Esityslistoilla on usein paljon muitakin isoja asioita kuin metro. Kokoukset venyvät. Ja pakkohan se on uskoa oman talon asiantuntijoita esim. lakimiehiä ja insinöörejä. En tiedä, mitä liikennelaitoksen toimintakulttuurista vielä pitäisi paljastaa, mutta on jotenkin inhimillistä, että tässä pyörityksessä talon ulkopuolelta tulevat huomiot, arviot ja esitykset on helppo jättää huomiotta.

Pelin olisi voinut viheltää poikki viime keväänä. Siihen asti loistavana pidettyä hankintasopimusta, jonka vähemmän hohdokkaasta laatimisvaiheesta voi lukea tästä blogista, piti äkkiä muuttaa. Etenemissopimuksen julkisuuteen kerrotut perustelut paljastavat kaiken: Tappio on pienempi jos jatkamme.

Olen vaatinut julkaistavaksi etenemissopimuksen perustana olevan riskiarvion. Muistio on kuulemma kovaa kamaa väärissä käsissä (lue: Siemensin hallussa mahdollisessa oikeudenkäynnissä), mikä ei kuitenkaan selitä sitä, että tämänkin tietopyynnön vastaus viipyy.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s