Täyttä ymmärrystä vailla

Seminaariohjelma

Seminaarin oikeaoppinen ohjelmisto.

Kaikki kimaltelevilla keväthangilla pidetyt raideliikenneseminaarit kuuluvat 1.1.2013 alkaen liikesalaisuuksien piiriin. Kosteista kalvosulkeisista nousi kohu viime talvena, kun VR järjesti useamman vuorokauden mittaisen paikallisliikennetapahtumansa keskellä Lapin korpea. Hauskaa viikonloppua!

Helsingin metro -blogin saamien tietojen mukaan uudet salaiset järjestelyt koskevat myös Helsingin kaupungin liikennelaitos-liikelaitosta, Länsimetro Oy:tä ja Helsingin Seudun Liikennettä, Kovasen taksifirmaa ja Suomenlinnan Lautta Oy:tä sekä kaikkia Pekka Himasen tekemiä selvityksiä, joiden pohjalta kelohonkamökkejä on ympäri valtakuntaa varattu. Seminaarikutsujen lähettämiseen käytetään vastedes erikoismiesten tuunaamia kiinalaisia fakseja, jotka varustetaan näkymättömällä musteella.

Mistä erikoishaastattelua tekevä erikoistoimittaja tietää, että on kutsuttujen joukossa tänäkin vuonna, johtava erikoisasiantuntija johtaja Nyman?

– Tervehdys. Heti tähän alkuun haluan sanoa, että ei täällä hanget nyt ihan niin kovasti kimaltele kuin miltä se ehkä päälle päin saattaisikin näyttää. Ainut mikä täällä iltaisin kimaltelee ja kilahtelee, on kristallilasi.

– Mutta mitä kysymykseesi tulee, siihen voi vastata hyvin laaja-alaisesti, mutta yritän puristaa vastaukseni tiiviiksi. Kysyit, että mistä erikoistoimittaja voi tietää, onko hän kutsuttujen joukossa tänäkin vuonna? Ymmärsin kysymyksen retoriseksi, joten vastaan, että etkö muka tiedä?

johtaja_nyman

Asiantuntija aina paikalla!

Kestitykseen osallistuneita erikoistoimittajia on kritisoitu vakavasti hämärtyneestä tilannetajusta. Miten seminaarikutsuun tulisi vastata?

– On tilannetajuja ja on tilannetajuja. Jokainen toimittaja, oli sitten kyse erityis- tai erikoistoimittajasta, ymmärtää tilanteiden päälle hyvinkin paljon. Erikoistoimittaja viittasi liikesalaisuuksiin ja niiden varjeluun. Liikesalaisuuksien arkaluonteisuuden vuoksi niitä voidaan käsitellä sidosryhmien kanssa turvallisin mielin vain kyllin kaukana asutuksesta. Karttapallon mukaan tietoturvallisin paikka tähän on Fennoskandian pohjoisin alue, jota Pohjoiskalotiksikin kutsutaan.

– Parhaan kokonaiskuvan hämärtyneestä tilannetajusta saa sekavimmin, korjaan selvimmin, seminaarissa. Mikäli Pohjoiskalotissa on täyttä, seminaarin voi hätätilanteessa järjestää myös Vierumäen Urheiluopistolla, jossa on varsin hyvin säilynyt Hitler Jugend -rakennus, jota erikoistoimittaja ei muuten tiennyt.

– Seminaarikutsuihin tulee aina vastata myöntävästi näin ”Olen ehdottomasti mukana. Nimim. ’suksipussi’, you know 😉 ”. Lehdistön on äärimmäisen tärkeää olla sisällä niin sanotuissa piireissä ja ymmärtää sanasta sanaan seminaareissa esitetyt asiat. Seminaarikutsun lähettäjä on panostanut seminaariin niin monta henkilötyövuotta, että lehdistön on jo tästäkin syystä kunnioitettava kutsuvan osapuolen urotekoja ja saavutuksia.

Entä minkälaisilla lausunnoilla palaveriäijän kaveri pääsee kutsuttujen listalle, johtava erikoisasiantuntija johtaja Nyman?

– Kuikkimalla, kuikkimalla ja vielä kerran kuikkimalla.

– Palaveriäijän kaverin tulee hermoilla, tai siis olla ajan hermoilla jatkuvasti, jotta kutsu koskee myös häntä. Leikki sikseen. Todellisuudessa palaveriäijän kaverit ovat aina tervetulleita seminaareihin. Mitenkäs se vanha turkkilainen sananlasku nyt menikään… …näinhän se meni: ”Jos se kaveri teke sule huva, se olla sama asia kuin joku teke mule huva! Se on muos mun kaveri siloin!” Sidosryhmäpuolella se on täsmälleen näin: kutsuvan osapuolen mielestä palaveriäijän kaveri on aivan yhtä tärkeä yhteistyökumppani kuin palaveriäijä itse.

– Viittasit tuossa vielä siihen, millaisia lausuntoja palaveriäijän kaverin tulee antaa, jotta seminaarikutsu koskisi myös häntä? Siihen on kaksi eri tapaa, joita voi käyttää joko yhdessä tai erikseen. Useiten käytetty on sanapari ”jees-jees” ja toinen, joskin hieman kasarihenkinen ”Et sä tiedä kuka mä oon?”. Molemmat toimivat kuin junan vessa ja ovet aukenevat palaveriäijille kuin Hartwall-Areenan VIP-puolen portit.

Seminaarin vetäjä

Johtohahmo! Porokan vetäjä!

Mitä tämä kaikki kertoo maan tavoista?

– Arvoisa toimittaja, haluaisin lähteä nyt liikkeelle siitä, että etkö muista, mitä me sovimme näistä kysymyksistä Hullussa Porossa? Pysytään siis pelkässä asiassa, aivan kuten seminaareissakin. Erään entisen virkamiehen sanoja lainaten, kun jutustelu siirtyi virkamiesten illanviettoon erään osakeyhtiön aitiossa erään panimon areenassa eräässä asiayhteydessä: ”Areenalla on todella käsitelty oikeita työasioita!” Joten se siitä.

– Sen sijaan voisin nostaa esiin sen, kuinka tärkeää lehdistön, virkamiesten, asiantuntijoiden ja päättäjien riippumattomuus on. Tämä maa olisi kaaoksessa ja täysin suomettunut, mikäli lehdistö saisi kirjoittaa aivan mitä sattuu ja tehdä omia johtopäätöksiä, jotka mitä suurimmalla mahdollisella todennäköisyydellä olisivat paitsi valheellisia, myös täysin vääriä. Juuri tämän takia sidosryhmätoiminta on eräs kulmakivi toimivassa ja avoimessa demokratiassa. Tunnen suuren joukon, en siis Jouko Suurta, vaan suuren joukon suomalaisen liike-elämän todellisia johtotähtiä ja he ovat itse minulle näin kertoneet. Tuoreimman vahvistuksen tähän kuulin eilen, kun rankan seminaaripäivän jälkeen rentouduimme perisuomalaiseen tapaan perisuomalaisessa mykkyrässä.

• Salaisessa haastattelusarjassa aiemmin ilmestyneet todelliset osat: Varman päälle pelaajia, Palaveriäijän päivä sekä Nyt lähti kiskoista virta! Aivan. Nämä kannattaakin heti tulostaa ihan oikealle paperille.

Mainokset

7 thoughts on “Täyttä ymmärrystä vailla

  1. Hei! Blogissa on nyt 250 enemmän tai vähemmän otsa kurtussa kirjoitettua tekstiä ja sen lisäksi 4 (neljä) kategoriassa ”Saa nauraa!” Viime mainittuihin sisältyy lajityypistä huolimatta tai ehkä juuri siksi monenlaista kritiikkiä – HKL:n ja Siemensin ja VR:n lisäksi on tartuttu ns. maan tapoihin ja media eli myös allekirjoittanut on saanut osansa. Mutta totta kai, kaikki palaute otetaan haltuun ja puretaan. Kiitos siitä!

  2. Voisikos nämä Nymanin tekstit erottaa nykyistä selkeämmin muista? Niitä luulee nyt turhan helposti Tommyn kirjoittamiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s