Länsimetro Oy ja perustuslaki

Hyvä veli-kerhon Mäntsälän jaoston toimintaan on nyt puuttunut sekä Yleisradio että Vuorineuvos Valtanen.

Radio Suomen Ajantasa-ohjelma, jossa epäiltyjä eli huolettomia ja lainoppineita eli huolestuneita haastatellaan, lähetettiin eilen maanantaina ja se on kuultavissa Yle Areenassa.

Yhtiöitetään sellaisia asioita, jotka kuuluvat lautakuntien toimialaan, valtuuston toimialaan, niin se välttämättä kaventaa kunnallista demokratiaa. Yhtiöthän eivät kuulu julkisuuslain soveltamisalaan, joten tällainen yleinen julkisuus poistuu. Tietoja ei saada niitä pyydettäessä. – Olli Mäenpää, Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori

Mutta eihän meidän Mäntsälään asti tarvitse mennä. Riittää, kun hurauttaa bussilla Tapiolaan ja kävelee Länsimetro Oy:n konttoriin. Hulppeita ovat kulissit, mutta yritäpä kysyä esimerkiksi LMOY:n VTT:llä teettämän metrotunnelien pelastussimulaation perään. Siis sen tutkimuksen, joka osoitti kahden ison pelastuslaitoksen kokemusperäiset lausunnot tunneleiden pelastusjärjestelyistä vääriksi. Ei irtoa. Ja tästä Oy-järjestelystähän ovat Espoon luottamushenkilöt aikoinaan päättäneet. Sitten vaan takaisin kotiin lukemaan netistä yleishyödyllisen metrofirman riemukkaita päivittäistiedotteita louhintojen edistymisestä.

Kuntien tehtävistä määrätään perustuslaissa.

Kuntien himokkuus yhtiöittää erilaisia toimintoja on ”kunnallisen itsehallinnon kannalta yhtä iso kysymys kuin kuntauudistus”, sanoo Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen, ja jatkaa:

Se on selvä, että valtuuston rooli tällaisissa asioissa jotka on yhtiöitetty, tulee olemaan marginaalinen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s