Mitään ei ole opittu?

Niin, kuka tahansa voi vaatia mitä tahansa salaiseksi. Sekö on julkisuuslain tarkoitus?

Niin, kuka tahansa voi vaatia mitä tahansa salaiseksi. Sekö on julkisuuslain tarkoitus?

Toukokuun 24. päivä 1979 on historiallinen. Sinä päivänä silloinen metrotoimikunnan hallinnollisen osaston päällikkö Hannu Hakala kieltäytyi antamasta toimittaja Martti Sainiolle tutkittavaksi vaunukauppasopimuksen, joka oli solmittu kolme vuotta aikaisemmin. Hakala ei luovuttanut mitään muutakaan asiaan liittyvää asiakirjaa. Käytännössä kaikki metroon liittyvä oli salattu.

Sainio ei tyytynyt tähän. Alkoi oikeustaistelu, joka päättyi helmikuussa 1982. Korkein hallinto-oikeus päätti (487/4956/30/80), että kaikki metroasiakirjat ovat julkisia.

Oheinen valokopio Uuden Suomen jutusta on muuten sekin aivan tätä päivää. Se on julkaistu lokakuussa 1980 Lääninoikeuden (taitaa nykyisin olla hallinto-oikeus) päätettyä, että Sainiolle pitää paperit luovuttaa.

Sainio halusi nähdä reilut pari sataa asiakirjaa mainitun hankintasopimuksen lisäksi. Hän myös sai. Metrovyyhti alkoi purkautua ja kuten tunnettua, se päättyi joidenkin osalta ikävästi. Häkki heilui. Tapahtumien kulku on selostettu tarkasti ja vauhdikkaasti Musta kassa -kirjassa.

Mitä enemmän tutustun Helsingin metron synkkään historiaan, sitä enemmän löydän yhtymäkohtia automaattimetroprojektiin ja Länsimetron rakentamiseen.

Herää kysymys, että eikö edes kaupungintalon lainopillisella osastolla tunneta historiaa ja KHO:n aikaisempia päätöksiä? Olen varma, että tunnetaan. Silti minulla on nyt työpöydälläni lähes täydellinen kopio kohta 35 vuotta vanhasta tapauksesta. Jopa julkaistavaksi vaadittujen asiakirjojen määrä on lähes sama.

Oikeuteen mennään, taas.

Mainokset

One thought on “Mitään ei ole opittu?

  1. Vitkutteluun voisi löytyä ihan yksinkertainen syy tuolta Wikipedian artikkelin lopusta: ”Muiden kohdalla syytökset hylättiin vanhentuneina.” Vakavaksi vetää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s