Korkein hallinto-oikeus n:o 487

20130403-090812.jpg

Kerroin eilen Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä, jonka mukaan iso nivaska Helsingin metron rakentamiseen liittyviä asiakirjoja tuli julkiseksi.

Eri oikeusasteet käsittelivät asiaa lähes kolme vuotta. Sitä ennen virkamies oli itsevarmasti todennut, että kaikki on salaista. Tämä päätös tehtiin ennen kuin asiaa oli edes pohdittu kaupunginhallituksessa. Ja kun sitä sitten siellä ja muualla kaupungin organisaatiossa pohdittiin olivat selittelyt koomisia. Asiasta on toimittaja Martti Sainion muistiinpanot:

24.5.1979 Hallinnollisen osaston päällikkö Hannu Hakala kieltäytyi näyttämästä vaunukauppasopimusta (1976) tai mitään muutakaan metrotoimikunnan salaiseksi julistamaa asiakirjaa. Keskustelu käytiin metrotoimistossa, missä todistajana oli rva Liisa Kulhia. Hakala ilmoitti kirjallisen perustelun kieltäytymiselle olevan saatavissa, jos nähtäväksi halutut asiakirjat yksilöidään.

13.7.1979 Kirjelmä metrotoimiston kirjaamoon. Kirjelmässä pyydetään perustelua vuoden 1976 vaunukaupan ja 217 päätöksen salaamisesta.

18.7.1979 Hakala puhelimessa: ”Olen harkinnut, että viitsinkö tehdä asian hyväksi mitään. En ole moista kirjelmää ennen nähnyt. Henkilöresursseja ei ole, kun kantelukin tuottaa ylimääräistä työtä. Vielä ei ole tehty mitään. Kuun lopulla pykälät on käyty läpi.”

1.8.1979 Metrotoimistosta: ”Aineisto on käyty läpi ja vastaus on tekeillä. Vastaus tulee postitse alkuviikolla”.

20.8.1979 Hakala: ”Yksi luonnos oli tehty, mutta siihen tehtiin muutoksia. Kirje lähtee tällä viikolla”.

MS_muistiinpanot

7.9.1979 Hakala: ”Luonnos on valmiina ja puhtaaksi kirjoitettu. Valtasen nimi puuttuu. Vastaus kirjeeseen muutettiin niin, että asiasta tehdään päätös ja valitusosoitus”.

25.9.1979 Hakala: ”Kaupunginhallituksen päätös Lehtolan (Markku, Ylen toimittaja, tämän toim.huom.) valituksesta on odotettu ja kantelukin on nyt saatu pois käsistä. Haen toimitusjohtajan nimen ja päätös tulee postitse”.

2.10.1979 Toimitusjohtajan päätösluettelo § 214 allekirjoittajana vs. toimitusjohtaja Seppo Vehviläinen: 6 pykälää ovat metrotoimikunnan päätöksenteon jälkeen julkisia (Miksi metrotoimikunta juuri päättäessään niistä määräsi ne salassa pidettäviksi?). Kaksi pykälää oli erehdyksessä merkitty salassa pidettäviksi.

5.10.1979 Ed. päätös postitse MS:lle.

18.10.1979 MS:n valitus kaupunginhallitukselle metrojohtajan päätöksestä.

2.1.1980 Metrotoimiston selitys khs:lle: ”Metrotoimisto on eräs kaupungin liikelaitoksista”. Valtanen allekirjoittajana.

Ja näin tämä jatkui. Aikaa kului. Mutta lopulta päätös tuli ja siitä se vyyhti lähti purkautumaan.

Mainokset

One thought on “Korkein hallinto-oikeus n:o 487

  1. LISÄYS: Toki pitää muistaa, että laki on sittemmin jonkin verran muuttunut. KHO 487:n relevanssi onkin analogiassa – lain (lakien) henki ja tarkoitus on edelleen sama. Kuka tahansa ei voi salata mitä tahansa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s