Turvaselvitystä ei ole

HKL salaa Siemensin pyynnöstä yhtiöiden väliset reklamaatiot. Tähän liittyy julkisuuslain tulkinnan kannalta syitä viedä kyseinen viranomaispäätös Helsingin hallinto-oikeuteen, joten se on nyt tehty. Valitus on jätetty 17.4.2013.

HKL on nyt myös ilmoittanut, että 1) se ei anna minulle riskiarviota, jonka pohjalta kesän 2012 Etenemissopimus on tehty. Syy: HKL:n ulkopuolisen tahon tekemä riskiarvio ei ole viranomaisen asiakirja.

HKL ilmoittaa lisäksi, että 2) se ei luovuta minulle selvitystä metroradan turvallisuudesta, jonka Helsingin pelastuslaitos edellytti tehtävän vuonna 2008. Syy: Tietopyynnössä tarkoitettua pelastuslaitoksen esittämää uutta kokonaisselvitystä ei ole vielä tehty.

3) Tietopyyntö on tehty 25.2.2013 ja päätös (pöytäkirjanote) on päivätty 27.3.2013.

Tutkija Ilkka Levä on jo tehnyt oikaisuvaatimuksen. Hän oli pyytänyt samat asiakirjat ja luonnolisesti saanut saman vastauksen kuin minä.

1) Lue linkin kautta Ilkka Levän oikaisupyyntö yllä. Tässä kuitenkin lyhyt lainaus:

riskiarvion toimittaminen on välttämätöntä, jotta julkisuuslain 3 §:ssa sanottu lain tarkoitus voi toteutua. Kun kerran riskiarvio on ollut ns. etenemisopimuksen solmimisen perusteena, etenemissopimuksen tekemisen arviointi ei ole kunnan jäsenelle (Kuntalaki 4 § 1 momentti) mahdollista ilman riskiarvion toimittamista yksilölle eli kaupungin asukkaalle, jotta hän voi valvoa julkisen vallan ja julkisten varojen käyttöä kunnan toimielimessä, joka myös liikelaitos on (Kuntalaki 17 § 2 momentti), ja muodostaa vapaasti mielipiteensä sekä vaikuttaa julkisen vallan käyttöön oikeuksiensa ja etujensa valvomiseksi sekä kunnan tiedottamisvastuun toteuttamiseksi (Kuntalaki 29 §)

2) HKL:llä on ollut viisi vuotta aikaa laatia toisen viranomaisen vaatima selvitys. Ja se on edelleen työn alla? Onko sen laatiminen edes aloitettu? Kuka on vastuuhenkilö? Miksi tästä asiasta ei kerrota HKL:n nettisivuilla, siis muutakin kuin ”turvallisuus paranee entisestään”?

3) HKL tarvitsi edellä selostettujen päätösten tekemiseen kuukauden. Julkisuuslain aikarajat ovat heti mutta viimeistään yhden kuukauden kuluttua. Viime mainittu vastausaika koskee erityisen hankalasti selvitettäviä tietopyyntöjä. Vaikea nähdä miksi HKL tarvitsee neljä viikkoa kertoakseen minulle, että pelastuslaitoksen vaatimaa selvitystä ei ole ja sama koskee tietenkin yhtiön tulkintaa julkisuuslaista kohdassa 1). Sen tekeminen ei tuntia kauempaa vie. Tässäkin kohtaa kannattaa tutustua Ilkka Levän tekemään oikaisuvaatimukseen. Sieltä löytyy perustelut ja järkisyyt toisenlaiseen tulkintaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s