Hanke vai hankinta?

Helsingin hankintajohtaja Jorma Lamminmäki kertoi HS:ssa 18.4, että suurin osa julkisista hankinnoista onnistuu. Tuli mieleen saman lehden vuoden takainen metrosivu, jossa tarkastuslautakunnan silloinen puheenjohtaja Hannele Luukkainen arvioi, että 70–80 pro­sent­tia kai­kis­ta jul­ki­sen sek­to­rin hank­keis­ta ylit­tää bud­je­tin. ”I­han var­mas­ti on huo­li­ma­ton­ta val­mis­te­lua ja sit­ten ta­hal­lis­ta huo­li­mat­to­muut­ta, et­tä saa­daan hank­keet lä­pi”, Luuk­kai­nen sa­noi Hesarin haastattelussa.

Koska asiassa keskustelevat Helsingin kaupungin hankintajohtaja ja tarkastuslautakunnan (entinen) puheenjohtaja on pakko olettaa, että he tietävät mistä puhuvat. Ristiriita on sen verran räikeä, että laitoin sähköpostia Lamminmäelle.

Jorma Lamminmäki lähetti puolestaan meiliä Luukkaiselle, joka vastasi. Lamminmäki informoi minua.

Hannele Luukkainen ilmoittaa, että hän ei ole puhunut hankinnoista vaan hankkeista. Luukkaisen vastauksen voi ymmärtää niin, että hänestä hanke ja hankinta ovat kaksi täysin eri asiaa. Katsotaanpa.

Julkisia hankintoja ovat tavaroiden ostaminen, palveluiden ostaminen, palvelujen käyttöoikeussopimukset, tavaroiden tai palveluiden vuokraaminen, osamaksulla ostaminen, leasing ja optiosopimukset sekä rakennus- ja käyttöoikeusurakan toteuttaminen.

Hankinnalla tarkoitetaan nimenomaan tavaroiden ja palveluiden ostamista, vuokraamista tai siihen rinnastettavaa toimintaa sekä urakalla teettämistä taloudellista vastiketta vastaan.

Hankintaa ei ole esim. omana työnä tekeminen, palkkaaminen työsuhteeseen tai maan, olemassa olevien rakennusten tai muun kiinteän omaisuuden hankinta tai vuokraus.

Entä hanke, mikä se on? Katsotaanpa.

Projekti on tarkkaan suunniteltu hanke tietyn päämäärän saavuttamiseksi.

Projektin kanssa hyvin läheisiä käsitteitä ovat esimerkiksi: hanke (Usein projektin synonyymi, erityisesti julkishallinnossa.Voidaan käyttää myös puhuttaessa isosta projektista, aikeesta tai kehitysohjelmasta sekä viitattaessa pieniin, projektimaisiin toimeksiantoihin) urakka (rakennusteollisuudessa käytettävä ilmaus, usein synonyymi projektille).

Helsingin automaatimetroprojekti ja Länsimetron rakentaminen ovat suuria julkisia hankintoja. Jokainen ymmärtää, että näihin valtaviin yhteensä lähes miljardin maksaviin hankintoihin sisältyy monia projekteja eli hankkeita.

Miksi siis Luukkainen on niin tarkka siitä, että hän puhui hankkeesta eikä hankinnoista? Ja onko sillä edes väliä. Toistan Luukkaisen toteamuksen siitä, miten monet julkiset hankkeet toteutetaan: ”I­han var­mas­ti on huo­li­ma­ton­ta val­mis­te­lua ja sit­ten ta­hal­lis­ta huo­li­mat­to­muut­ta, et­tä saa­daan hank­keet lä­pi.” Metroprojektin asiakirjoja lukemalla ja mukana olleita jututtamalla vaikuttaa selvältä, että hankkeessa/hankinnassa on tehty molempia eikä juuri kukaan välitä. Luvatut matka-aika- ja rahasäästöt ovat huvenneet aikoja sitten. Mutta mitään muuta johtopäätöstä kymmenien miljoonien eurojen heitoista ei ole tehty kuin se, että projektia jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Homekoulujen korjaukseen tai kouluavustajiin tai oppilashuoltoon ei sen sijaan riitä rahaa.

Kyllä, kaikki littyy kaikkeen. Sen voi todeta vaikka kaupungin budjettipumaskasta.

Lähes kaikista kämmeistä on muuten varoitettu ja hyvin onkin. Liikennetutkija Antero Alku on yksi niistä kaupungin hyljeksimistä ulkopuolisista asiantuntijoista, joka nyt voi sanoa, että mitäs minä sanoin. Olen melko varma, että se ei häntä lohduta.

Tarkastuslautakunnalla kuten muillakin lautakunnilla on uusi kokoonpano. Toukokuussa tarkastuslautakunnan uusi puheenjohtaja Terhi Koulumies (kok) esittelee arviointikertomuksen vuodelta 2012. Vuosi sitten ihmettelin julistustilausuudessa sitä, että automaattimetroprojektia ei arviossa mainittu vaikka talous- ja suunnittelukeskus oli siinä vaiheessa huomauttanut HKL:ää jo kahdesti huonosta suunnittelusta ja taloudenpidosta (kolmas kerta oli syksyllä 2012). Hiljaista oli. En saanut vastausta, tai ainakaan muuta kuin sen, että asiaa tutkitaan ja siihen palataan vuoden päästä. Eli nyt?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s