Ensi kerralla sitten paremmin!

See no evil hear no evil

On muuten erikoisen näköisiä virkamiehiä Lauttasaaren metrotyömaan seinällä.

On se aika vuodesta kun tarkastuslautakunnat ymäri maata ilmoittavat kuntalaisille olemassolostaan.

Vaikka metrosoppaa on hämmennetty ainakin kuutisen vuotta (joidenkin mukaan 50 vuotta), ei Helsingin tarkastuslautakunta silti viime vuonna puuttunut automaattimetroprojektin epäselvyyksiin vuoden 2011 raportissa rivilläkään. Ei vaikka kaupungin talous- ja suunnittelukeskus oli jo kahteen kertaan huomauttanut HKL:ää huonosta suunnittelusta. Ajattelin silloin, että ehkä ensi vuonna sitten… Nyt on se ensi vuosi.

Helsingin tarkastuslautakunnan raportti. Metroasiaa selvitellään alkaen sivulta 49 ja 50.

Ennen raportin lukemista kannattaa tutustua tarkastusviraston ja tarkastuslautakunnan tehtäviin. Viraston ja lautakunnan valtuudet rajoittuvat lähinnä tiedonsaantioikeuteen. Lisäksi on kyse kaupungin sisäisestä organisaatiosta. On siis turha odottaa, että lautakunnan tarkastusraportissa tai viraston päätelmissä ehdotettaisiin radikaalien johtopäätösten tekemistä sössityistä hankkeista.

  • Lautakunta arvioi vuosittain, ovatko valtuuston kaupungille ja kaupunkikonsernille asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. Tarkastuslautakunta on suoraan kaupunginvaltuuston alainen.
  • Lautakunta antaa arviointikertomuksen kaupunginvaltuustolle toukokuun loppuun mennessä.
  • Lautakunta seuraa kaupungin ja kaupunkikonsernin hallintoa ja taloutta sekä niissä tapahtuvia muutoksia. (Lähde: Helsingin kaupunki)

Tuoreessa vuoden 2012 raportissa metroprojektia selostetaan kahden sivun verran. Lautakunta kertoo kuinka huonosti hanketta on hoidettu ja kehoittaa hoitamaan hommat jatkossa paremmin.

Hankintasopimuksen muuttamisen (Etenemissopimus kesä 2012) tarkastuslautakunta hyväksyy, vaikka kaupungille saattaa koitua huomattavat taloudelliset riskit. Lukijan johtopäätös tästä kaikesta ei ole se, että tässä on toimittu kaupunkilaisten hyväksi vaan se, että kädet on nostettu pystyyn.

Tarkastuslautakunta kertoo, että sillä on ollut käytettävissään ”kattava asiakirja-aineisto sekä tehdyt hallinnon päätökset liitteineen”. Näiden perusteella päätellään muun muassa, että ”Metron automatisointi on välttämätöntä Länsimetron toteutuksen kannalta”. Samaan aikaan Espoon tarkastuslautakunta kertoo sen, mikä julkisuudessa on jo kuukausia tiedetty, että Länsimetron liikenteen alkaessa junia ajavat kuljettajat.

Espoon tarkastuslautakunta toteaa Länsimetron huikean hinnannousun asialliseen sävyyn ja kertoo kaupunkilaisten kohunneen automaattimetron toimivuudesta liikennettä aloitettaessa.

Selostaessaan kuinka haastavaa automaattimetron kilpailutus oli Helsingin tarkastuslautakunta ei kerro hankinta-asiakijoihin ja päätöksentekoon liittyvistä merkillisyyksistä tai edes sitä, että hankintariita ei päättynyt Markkinaoikeuteen vaan jatkuu Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Tarkastuslautakunta ei myöskään ota kantaa HKL:n johtokunnan esityslistojen eikä kokouksista laadittujen pöytäkirjojen puutteisiin tai tämän kunnallisen liikelaitoksen jatkuvaan vitkutteluun tietopyyntöjen kanssa. Sääntöjen mukaan lautakunnan ei ehkä tarvitse niin tehdäkään, mutta kyllä se halutessaan voisi.

Tarkastuslautakunnan mukaan ”kaupunginhallituksen olisi pitänyt puuttua jo aikaisemmin automatisointihankkeeseen ja liikennelaitoksen toimintaan sekä vaatia tiukempaa raportointia hankkeen etenemisestä.” Tässä kohtaa lukija haluaa tietää miksi kaupunginhallitus ei tehnyt mitään ja miksi tarkastuslautakunta ei ota selvää asiasta.

Päätteeksi tarkastuslautakunta toteaa, että ”lopulliset kustannukset ja investoinnin kannattavuuslaskelman oikeellisuus selviävät käyttöönoton jälkeen.”

Briljanttia.

Muistaakseni tämä ei ole se argumentti millä projekti myytiin Helsingin kaupunginvaltuustolle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s