Kaikkien selitysten äiti

KOLUMNI, HBL 17.6.2013

Päättäjien kehuessa yhä avoimempaa Helsinkiä jatkavat eri viranomaiset automaattimetroon liittyvien sotkujen selvittelyä.

Poliisii tutkii tietopyyntöjen käsittelyaikoja HKL:ssä. Helsingin hallinto-oikeudessa on ainakin yksi valitus samasta asiasta ja kanteluja on myös eduskunnan oikeusasiamiehen työpöydällä. Kuntien ja valtionkin suhteesta julkisuuslakiin kiinnostuneilla on ollut vuoden pituinen joulu. Pähkäiltävää on riittänyt.

Joskus selitykset ovat niin aivokuolleita, että tekee mieli lähteä kotiin itkemään. ”Tietokone on rikki” kelpaa tuskin selitykseksi kun kansalainen ei saa määräajassa lähetettyä viranomaiselle osoitettua sähköistä asiakirjaa. Sen tietävät kaikki. Vastuu on lähettäjällä. Sen sijaan toisin päin, eli viranomaisen sössittyä määräaikojen kanssa, samainen selitys on ilmeisesti käypää kamaa.

Tein 4.4.2013 tietopyynnön HKL:lle. Asiakirjapyyntö sai diaarinumeron ja asian käsittelijäksi määrättiin tietty viranhoitaja, HKL:n juristi. Tämä selviää kirjaamon kuittauksesta. Kun asiasta ei toukokuun lopussa ollut kuulunut mitään tein muistutuksen HKL:lle ja kirjaamoon. Sähköposti meni ilmeisesti suoraan bittiavaruuteen, sillä mitään vastausta en koskaan saanut. Kesäkuun alussa vinkkasin HKL:n puheenjohtajaa asiasta. Hän vastasi muutaman päivän kuluttua. Tietopyyntö oli kuulemma kadonnut kaupungin käyttämästä reistailevasta Ahjo-tietojenkäsittelyjärjestelmästä, mutta löytynyt jälleen.

Tuo saattoi olla jonkin sortin pahoittelu.

Toisaalta se on silkkaa pötypuhetta.

Poliisi ja muut viranomaiset tuskin ilahtuvat kun keskeneräisiin tutkimuksiin jatkuvasti lisätään uutta tietoa siitä, miten automaattimetroprojektia viedään eteenpäin. Samaan aikaan kaupunki tiedottaa kuinka avointa päätöksenteko on. On vaikka mitä avointa rajapintaa ja tiedostoa. Toki, hyvä niin. Monet selvitykset, raportit, esityslistat, liitteet ja kokouspöytäkirjat ovat todellakin entistä helpommin löydettävissä kaupungin nettisvuilta. Ja kaupunginvaltuuston kokouksia voi seurata suorassa lähetyksessä netti-tv:n kautta. Metroon liittyvät epäselvyydet eivät tietenkään vähennä kaiken tämän arvoa, mutta onhan tuo kokonaisvaikutelma nyt vähintäänkin outo.

Harva päättäjä on korvaansa lotkauttanut automaattiorojektiin liittyville valheille ja oikosuluille. Ensin hanketta vietiin eteenpäin ns. firman sisäisenä juttuna, kun kerran ”yhtiössä on kaikki osaaminen.” Tai ei se nyt ihan niin mennyt. Tuskin projektin johtoon muuten olisi kiinnitetty ulkopuolista konsulttia? Lisäksi keskustelu metroradan turvallisuudesta on tehokkaasti vaiettu kuoliaaksi monista avoimista kysymyksistä huolimatta.

HKL ei ole yksin julkisuusongelmiensa kanssa. Julkisuuslaki on mysteeri myös rahaministeriössä. HKL, joka omasta mielestään tietää kaiken, antaa yhtiön ja kaupungin ulkopuolisten tahojen arvioida erilaisia riskejä ja meno näyttää olevan samanlaista valtion puolella.

Seitsemänkymmentä neljä päivää. Niin kauan HKL on käsitellyt huhtikuussa tekemääni tietopyyntöä. Se on tuskin mitään kun vertaa viime syksynä tekemääni tietopyyntöön. Sen kanssa vitkuteltiin yli neljä kuukautta, kun ensin piti kysyä mitä mieltä Siemens on. Kaiken kaikkiaan kyseessä lienee jonkin sortin ennätys.

Mainokset

One thought on “Kaikkien selitysten äiti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s