Aina löytyy keino

Helsingin hallinto-oikeus näyttäisi ottaneen huomioon toiveemme valituksen kiireellisestä käsittelystä. Pähkäilenkin parhaillaan vastaselitystä, jonka HHO on pyytänyt HKL:n oikeudelle toimittaman lausunnon johdosta.

En nyt tässä ala yksityskohtaisesti selvittämään vastapuolen paperia – senkin aika tulee – vaan kerron lyhyesti omalta osaltani mistä on kyse.

Ensinnäkin julkisuuslain mukaan viranomaisen on tehtävä julkisuusasiassa ratkaisu ja sille on laissa säädetty määräaika.

Väitämme, että HKL on ulkoistanut viranomaisen päätäntävaltaan kuuluvan asian antaessaan Siemensin määritellä, mikä osa pyytämästäni HKL:n ja Siemensin välisestä kirjeenvaihdosta kuuluu liikesalaisuuden piiriin. Siemensin mielestä käytännössä aivan kaikki.

Liikesalaisuus on toki käsitteenä haastava. Mutta ei mahdoton. Eri oikeusasteista löytyy paljonkin linjanvetoa.

Ei keinot tietenkään tähän lopu. Vitkutteluun taipuvainen viranomainen keksii kyllä keinot, kuten MTV3:n Jarkko Sipilä toteaa.

”Myönteisistä asioista ja uudistuksista pukataan tiedotetta toisensa perään, mutta jos vastaan tuleekin ikäviä ja vaikeita asioita, niin silloin vedetään salassapidon viitta ylle. Ensin asioista ei tiedoteta, ja jos joku osaa kysyä, niin ne katsotaan viimeistään yksityisyyden, liikesalaisuuden tai muun lain tarjoaman syyn perusteella salassa pidettäviksi.”

Siemensin intressi salata asiakirjat perustuu lähinnä negatiivisen julkisuuden varjelemiseen, joka ei ole omaisuuden suojan ydinalueella. Siemens on metrohankkeeseen ryhtyessään tiennyt, että kysymyksessä on merkittävä hanke johon liittyy laaja julkinen keskustelu. Näin siis valituksessamme HHO:lle.

Katsotaan miten käy.

Mainokset

One thought on “Aina löytyy keino

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s