Valot sammuvat valtuustossa

Muutoksella olisi tarkoitus tehdä kyselytunnista dynaamisempi ja erityisen ajankohtaisiin asioihin keskittyvä. Keskustelu muuttuisi nopeatempoisemmaksi ja avoimemmaksi.

Näin perustellaan Helsingin kaupunginvaltuuston työjärjestyksen muuttaminen. Esitys löytyy kokonaisuudessaan valtuuston esityslistalta. Kokous pidetään huomenna keskiviikkona.

Jos tuo kuulostaa mainiolta ei kuulossa eikä varsinkaan näössä liene vikaa. Vikaa saattaa sen sijaan olla paljonkin siinä, millä keinoilla kaupunginvaltuuston kyselytuntien sujuvoittamiseen pyritään. Keinotkin onneksi selviävät kunhan jaksaa lukea paperin loppuun. Jos näin tekee ymmärtää myös, kuinka isosta periaatteellisesta asiasta on kyse.

Kysymykset toimitettaisiin puheenjohtajalle vasta ennen kokouksen alkua. Puheenjohtajiston vastuu käsiteltävien kysymysten valinnassa korostuisi. (…) Kirjallisesti kysymyksiin, edes niihin, joita ei ehdittäisi käsitellä kyselytunnin aikana, ei vastattaisi enää lainkaan.

Tästä seuraa se, että kaupunkilaiset ja media eivät enää pysty pöytäkirjoista seuraaman kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia. Myöskään esityslistalle kysymyksiä ei laiteta. Ei tietenkään, sillä ne eivät ole tiedossa ennen kokousta. Ehdotuksessa todetaan, että pöytäkirjan liitteeksi kysymyksiä ei myöskään laitettaisi, mikä onkin luontevaa, koska

Ehdotukseen sisältyy uusi momentti, jonka mukaan kyselytunnista ei pidettäisi keskustelupöytäkirjaa. Keskustelupöytäkirja on virallinen kokouksen kulkua ja siellä käytettyjä puheenvuoroja kuvaava pöytäkirja. Pöytäkirjaan kirjatut puheenvuorot ovat virallisia kannanottoja asioihin, ja pöytäkirjoja on käytetty tarvittaessa todisteena hallintotuomioistuimissa. Koska tarkoituksena on pitää keskustelu avoimena, ei käytyä keskustelua kirjattaisi pöytäkirjaan.

Tummensin tuosta lainauksesta yhden lauseen. Se kuvaa mielestäni hyvin kuinka skitsofreenista helsinkiläispäättäjien suhtautuminen avoimuuteen on. Avoimuutta on se, mikä monille poliitikoille sopii, ei se mitä kaupunkilaiset haluavat tai varsinkaan miten nämä asiat määritellään kuntalaissa, hallintolaissa, julkisuuslaissa ja miksei perustuslaissa. Ja tässä pitää nyt huomioda myös kyseisten lakien henki ja olemus.

  • Mikä se sellainen päättäjä on, joka ei valtuustossa osaa seistä sanojensa takana sen vertaa, että mielipiteet ja lausunnot myös kirjataan keskustelupöytäkirjaan?

Ehdotuksessa mainitaan, että valtuuston keskustelutunnit ovat edelleen suoria lähetyksiä helsinkikanavalla ja että tallenteet korvaavat pöytäkirjat. Eivät muuten korvaa. Eivät käytännön tasolla eikä ajatuksena. On aivan eri asia jälkikäteen hahmotella päässään jonkun keskustelun ns. iso kuva paperisen pöytäkirjan perusteella kuin selata videota.

Helsingissä setvitään pariakin isoa lahjusjupakkaa, on apottia ja on automaattimetroprojektia. Mikä on valtuutettujen into spontaanisti penkoa asioita joiden hoitamisessa valtuusto on itse sössinyt? Taitavat jäädä porstuaan. Ja esiin nousevat sen sijaan ne asiat, jotka ovat helppoja, sopivan pieniä ja joista keskustelemalla kerätään eniten irtopisteitä?

Lopuksi ehdotuksessa todetaan, että ”Esitys on valmisteltu yhdessä sääntötoimikunnan kanssa, joten erillistä sääntötoimikunnan lausuntoa ei ole.” Eipä tietenkään. Kätevää. Kaupungin nettisivulta ei myöskään löydä sääntötoimikunnan kokoonpanoa.

Mainokset

2 thoughts on “Valot sammuvat valtuustossa

  1. Olin pari päivää sitten Laiturilla kuuntelemassa vancouverilaisen Brent Toderianin kaupunkisuunnitteluluentoa ja hän sanoi (kohdistamatta sinänsä sanomaansa Helsinkiin), että epäterveessä kaupungissa johtaminen ja innovaatiot tulevat vain yhdestä lähteestä.

    Avoimuuteen liittyvissä asioissa taudinkuva näyttäisi vastaa Toderianin toteamusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s