Missä vaiheessa neuvoteltiin?

HKL on voittanut kiistan joka koski Helsingin metron automatisoinnista järjestettyä tarjouskilpailua. Korkein hallinto-oikeus hylkäsi Ansaldo STS Sweden Ab:n valituksen eikä muuttanut markkinaoikeuden päätöstä. Myös vaatimukset ennakkoratkaisun pyytämisestä ja suullisen käsittelyn järjestämisestä hylättiin. Päätös on vasta toimitetu asianosaisille eikä sitä ole vielä julkaistu KHO:n sivuilla.

Ansaldon Korkeimpaan hallinto-oikeuteen tekemän valituksen perusteet käyvät hyvin ilmi saman asian käsittelystä Markkinaoikeudessa. Pääväite lienee tämä:

Neuvottelumenettelyä on käytetty tosiasiallisesti tarjoushinnan tinkimiseen. Neuvottelumenettelyn tarkoituksena on ollut saada ennalta määrätty toimittaja valituksi.

Samalta sivulta voi myös lukea HKL:n vastineen.

Hankinnat.fi -sivustolla taas voi perehtyä neuvottelumenettelyyn. Sieltä selviää mm. se, että ”pöytäkirjojen laatimiseen tai muihin menettelyn kulkua koskevien asiakirjojen laatimiseen tulee neuvottelumenettelyä käyttäessä kiinnittää huomiota, jotta menettelyä ja tarjoajien tasapuolista kohtelua voitaisiin jälkikäteen arvioida. Kaikkia ehdokkaita ja tarjoajia on kohdeltava neuvotteluissa tasapuolisesti. Kenellekään ei esimerkiksi saa antaa tietoja tavalla, joka vaarantaisi tarjouskilpailuun osallistuvien tasapuolisen kohtelun.”

Jututtamani hankinta-asiantuntijan mukaan KHO:n tuore päätös on ”tavallaan katastrofi.” Hän tarkoittaa, että päätöksellä laillistetaan kaikenlainen suhmurointi. ”Miten varmistetaan, että tarjouskilpailuissa ei esiinny ohjausta, manipulointia, korruptiota ja hyvä veli -järjestelmiä?”

Se onkin hyvä kysymys. Toivotaan, että KHO on asiaa pohtinut. Se selviää kun päätös julkistetaan.

Mainokset

3 thoughts on “Missä vaiheessa neuvoteltiin?

    1. En tiedä. Selvitän. Jutussahan on isossa roolissa nimenomaan tuo periaattellinen puoli, että missä kohtaa neuvottelumenettelyä tulee käyttää. Ilmeisesti se on tulkinnanvaraista ja nyt saatiin linjaus. Tuskin Ansaldo lähtee EU-tuomioistuimeen hakemaan muutosta suomalaiseen käytäntöön. Tämä ihan vaan arvauksena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s