Automaattimetrosta tutkintapyyntö poliisille

Helsingin poliisille on eilen tehty rikosilmoitus joka liittyy automaattimetroprojektiin ja varsinkin niin sanottuun Etenemissopimukseen. Rikoksesta epäiltynä on hankkeen koko johto mukaanlukien Helsingin kaupunginhallitus.

Etenemissopimuksen tarkoitus oli siirtää projektin kustannuksista syntyvät riidat sen valmistumisen jälkeiseen aikaan. Välimieskäsittelyn on tarkoitus alkaa syksyllä 2015 mutta lehtitietojen perusteella oikeudenkäynnit alkavatkin jo tässä kuussa, kesken projektin.

Rikosilmoituksessa käydään päätösasiakirjoihin ja muihin dokumentteihin pohjautuen yksityiskohtaisesti läpi ne tapahtumat jotka edelsivät Etenemissopimuksen solmimista, mutta myös sen jälkeisiä sekavia vaiheita (esim. metrovarikon laajennus).

HKL:n johtokunta päätti toukokuussa 2012, että sopimus Siemensin kanssa puretaan. Liikennelaitoksen virkamiesjohto ei toiminut kyseisen päätöksen mukaan vaan jatkoi salassa neuvotteluja yhtiön kanssa. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri tiedotti uuden sopimuksen syntymisestä sunnuntaina 27.5.2012.

Rikosilmoituksen mukaan Etenemissopimuksella on muutettu alkuperäistä hankintasopimusta tavalla, joka rikkoo hankintalakia ja kuntalakia. Asiaa on aikaisemmin selvitelty Helsingin hallinto-oikeudessa, kuten rikosilmoituksesta käy ilmi:

Hallintovalituksen ja virkarikosepäilyn suhde

Tämä tutkintapyyntö koskee viranomaisten tekoja, jotka on tehty ja jotka ovat pitävin todistein osoitettavissa tehdyiksi. Se, että HKL:n johtokunnan päätöksestä 4.6.2012 (105 §) on tehty hallintovalitus joka on HHO:ssa jo ratkaistu ja ratkaisu on saanut lainvoiman, ei vaikuta viranomaisten tekojen mahdolliseen lainvastaisuuteen. Hallintovalitus koski hallintomenettelyä ja vaatimusta mainitun päätöksen purkamiseksi. Hallintovalituksessa ei arvioitu sitä, ovatko viranomaiset syyllistyneet virkarikokseen. Viranomaisten mahdolliset virkarikoksen tunnusmerkit täyttävät teot ovat ja pysyvät tehtyinä huolimatta siitä, onko 4.6.2012 (105 §) päätös syntynyt muodollisesti oikein eli mikä on tuomioistuimen päätös hallintomenettelyn osalta. Rikollisiksi epäillyt teot eivät olisi lakanneet olemasta rikollisia tekoja, vaikka hallintotuomioistuin olisi purkanutkin hallintovalituksessa kumottavaksi vaaditun päätöksen.

Hallinto-oikeudet toteavat usein päätöksissään, ettei päätöksen tarkoituksenmukaisuudesta saa valittaa, eikä tarkoituksenmukaisuus ole peruste hallintopäätöksen kumoamiselle. Tässä tutkintapyynnössä onkin kysymys nimenomaan siitä, mitä hallinto-oikeus ei käsittele ja mistä hallinto-oikeudessa ei päätetä. Tutkintapyyntö koskee itse päätöksen osalta sen tarkoituksenmukaisuutta eli sitä, onko päätöstä tehtäessä ja valmisteltaessa toimittu kunnan hyväksi ja edistetty kunnan etua vaiko päinvastoin. Hallintomenettelyn osalta on siis voitu toimia oikein, mutta päätöksen sisältö täyttää virkarikoksen tunnusmerkit.

Metrohankkeesta on tekeillä tukku muitakin viranomaisselvityksiä. Helsingin poliisilla on ennestään hankkeen julkisuuteen liittyvä tutkintapyyntö. Asia on vireillä myös hallinto-oikeudessa. Liikenneministeriö taas on käynnistänyt selvityksen Espoon teknisen toimen johtajan Olavi Loukon mainitsemista jopa 200 miljoonan euron säästöistä. Kustannusarvio liittyy Kivenlahden metron rakennusurakkaan.

Mainokset

4 thoughts on “Automaattimetrosta tutkintapyyntö poliisille

  1. Milloin kansa herää tähän rötöstelyyn? Toistaiseksi sen selän takana on saanut tehdä mitä tahansa.

  2. Tämä osoittaa, ettei media (Tommyn kiitettävästä sinnikkyydestä huolimatta) ole toistaiseksi onnistunut vahtikoiran tehtävässään.

    Hyvä, että joillain on riittänyt rohkeutta rikosilmoituksen tekemiseen. Tällaista tarvitaan, jos muu ei auta.

  3. Kaikki, aivan kaikki, mikä liittyy näihin jättimäisiin luolahankkeisiin kuten metroon ja Pisara-rataan, eivät kestä päivänvaloa alkuunkaan. Rakenteellinen korruptio jyllää, kavereita suositaan ja rahaa liikkuu sekä pöydän yli että ali. Ja kansa maksaa. Maanpäällinen raititoie olisi ollut yli 10 kertaa halvempi ja se olisi jo valmis. On vihdon vihellettävä stoppi näile luolaratahankkeille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s