Metro ei kelvannut kyselytunnille

Helsingin kaupunginvaltuustolla oli tilaisuus keskustella jatkuvasti uusia ulottuvuuksia saavasta metrohankkeesta. Nuutti Hyttisen (ps) 29.1.2014 kyselytunnille jättämää kysymystä ei kuitenkaan haluttu valtuuston kokouksen esityslistalle. Sen sijaan valtuustossa käsiteltiin kysymys muuttoliikkeestä ja siihen liittyen asuntopolitiikasta ja kaavoituksesta sekä kysymys kaupungin toimista työttömien tukemisessa.

Lainaan tähän pätkän metrohankkeeseen liittyvästä kysymyksestä:

Kysymmekin, minkä apulaiskaupunginjohtaja näkee realistisena ajankohtana, jolloin automaattimetro voi aloittaa liikennöinnin, miten kaupunki on varautunut jo tiedossa oleviin myöhästyksiin ja millaiset kustannusvaikutukset kaupungille aiheutuu lähivuosina ongelmien seurauksena erityisesti, jos laituriovien ongelmien vuoksi länsimetron aloitus myöhästyy puolellatoista vuodella ja nykyistä bussiliikennettä joudutaan jatkamaan. Vastaavasti pyydämme myös selvitystä siitä, millaiset lisäkustannukset kaupungille on jo nyt aiheutunut tähänastisten ongelmien selvittelystä mm. konsulttien ja johtoryhmien voimin alkuperäiseen suunnitelmaan nähden, onko valtuuston hyväksymä hankesuunnitelman mukainen enimmäiskustannus Helsingin metron automatisoinnista ylittymässä ja jos on, milloin valtuustolle toimitetaan päivitetty hankesuunnitelma hankkeen toteuttamisesta loppuun asti realistisella aikataululla ja kustannusarviolla varustettuna.

Koska kysymyksen pois jättämistä ei ole mitenkään perusteltu täytyy syitä arvailla. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen, että kaupungin johto ei nyt vaan halua julkista metrokeskustelua. Metrohankkeen johto on apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin hyppysissä. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on tässä kohtaa viisaasti liuennut tapetteihin, mutta hän tietää tasan tarkkaan mikä tilanne on. Ja tilannehan on sama paitsi monin verroin surkeampi kuin mitä se oli vaikkapa neljä tai vain kaksi vuotta sitten, jolloin kaikista mönkään menneistä asioista varoitettiin. Ja on varoitettu sen jälkeenkin.

Toiseksi tulee mieleen se, mikä tulee mieleen ensimmäisenä.

Harhaan johtamista, suoranaista salailua ja tietoa tipottain. Helsingin ja Espoon metrohanke on kaikkea tätä. Se oli sitä jo 1970-luvulla ja se on sitä nyt.

Minusta tilanteen tekee erityisen irvokkaaksi se hurmos, millä Kivenlahden metroa on kammettu eteenpäin. Mitään ajantasaista kunnollista kustannusarviota ei ole. Sen sijaan virkamiehet ja poliitikot ovat lähes hartaan yksimielisiä siitä, että parin vuoden takainen arvaus 767 miljoonasta eurosta ylittyy. ”Se nyt vaan on niin, että isoissa rakennushankkeissa tupataan ynnäillä vähän pieleen.” Tämä naurattaisi jos ei itkettäisi.

Aaveasemista olikin jo eilisaamuna puhe. HSL:ssä taas revitään varmaan pelihousut kun bussiliikenteen linjastosuunnitelmat uhkaavat mennä uusiksi.

Päivämääristä vielä. Helsingin kaupunginvaltuuston kyselytunti oli siis keskiviikkona 29.1. Saman viikon sunnuntaina HS liputti pääkirjoituksessaan Kivenlahden metron puolesta. Maanantaina 3.2 Espoon kaupunginhallitus sitten teki päätöksen Länsimetron jatkeen rakennusurakan aloittamisesta.

Mainokset

One thought on “Metro ei kelvannut kyselytunnille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s