HBL: ”Virkamiesten toimet pitää tutkia”

Hufvudstadsbladet 15.3.2014

Hufvudstadsbladet 15.3.2014

Aamun Hbl:ssä kerron kuinka Espoo on salannut Länsimetron jatkeen valtionapu-hakemuksen ja sen, että liikenne- ja viestintäministeriökään ei asiakirjoja julkista.

(Tässä linkki pdf:ään jos linkki yllä ei aukea. Skannaus ei aivan parasta laatua mutta luettavissa. Etusivu, uutisaukeama ja pääkirjoitus.)

Kivenlahden metro on täysin julkinen rakennushanke. Asiakirjat tulevat julkisiksi viimeistään siinä vaiheessa kun ne ovat saapuneet ministeriöön, mutta ne olisi tietenkin pitänyt julkistaa hyvissä ajoin ennen Espoon valtuuston 24.2 kokousta. Nyt kaupunkilaisilla eikä luottamushenkilöillä ole ollut mitään mahdollisuutta tutustua hakemukseen ennen Espoon kaupunginvaltuuston tekemää ehdollista päätöstä (rakennetaan mikäli valtio osallistuu kustannuksiin). Mitään julkista keskustelua ei ollut.

Espoo on ilmoittanut ottavansa projektia varten lainaa 560 miljoonaa euroa. Valtion osuus olisi 30 prosenttia. Koko hanke kustantaa vähintään vajaat 800 miljoonaa euroa, mutta joidenkin arvioiden mukaan 1000 miljoonaa eli miljardin. Espoon nostaman metrolainan vuotuiset hoitokustannukset ovat suunnilleen samaa tasoa kuin kaupungin juuri ilmoittama säästötavoite – lähes 25 miljoonaa euroa.

Haastattelemani julkisuuden asiantuntijat (Olli Mäenpää, Teuvo Pohjolainen) tuomitsevat täysin Espoon ja ministeriön menettelyn. ”Virhettä ei korjaa se, että hakemus on nyt luovutettu toimittajalle” ja ”uskomatonta, että tällaista tapahtuu vieläkin, virkamiesten toimet pitää tutkia.”

Espoo on muutenkin tiedottanut metrohankkeesta tipoittain. Kaupungin tiedotearkistosta ei esimerkiksi löydy tiedotetta Espoon ensimmäisestä valtionapu-hakemuksesta eikä myöskään siitä, että liikenneministeriö torppasi hakemuksen loppusyksystä 2013. Syy: Metroprojektin holtiton kustannuskehitys. Länsimetroa kehuvia tiedotteita löytyy sen sijaan runsaasti.

Espoon Kivenlahti-hakemus sisältää Länsimetron jatkeen alustavan hankearvion toukokuulta 2012 ja 2-sivuisen arvion liikenneministeriön hankerviointiohjeisiin sisältyvän hyöty-kustannus-analyysin soveltumattomuudesta Kivenlahden metron kaltaisten hankkeiden arviomiseen. Lisäksi Espoo on vastannut joihinkin ministeriön esittämiin täydentäviin kysymyksiin.

Mielenkiintoista on myös se, että kun Espoo aikoinaan päätti Länsimetron rakentamisesta käytettiin kaupungin nyt kritisoimaa h/k-lukua päättäjien vakuuttamiseksi. Silloin se oli hyvä luku ja hyvä menetelmä. Nyt se on huono luku ja huono menetelmä.

Liikenneministeriön virkamiehen liikenneneuvos Mikael Nybergin mukaan ”ministeriöllä on nyt kaikki tarvittavat selvitykset” ja jatkossa ”pääministerin kanslia vastaa tiedotuksesta”.

Hallituksen kehysriihi on 23-24.3. Silloin päätetään valtion osallistumisesta Espoon hankkeeseen.

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) lupasi torstaina selvittää miksi ministeriö ei ole julkistanut Espoon hakemusta. Vielä ei selvitystä ole kuulunut.

Hufvudstadsbladet, pääkirjoitus 15.3.2014

Hufvudstadsbladet, pääkirjoitus 15.3.2014

Uutisaukeaman lisäksi HBL pureutuu pääkirjoitussivulla Helsingin ja Espoon metrohankkeen synkkään historiaan. ”On käsittämätöntä, että virheistä ei ole opittu.”

Silti, ei metron rakentaminen pelkästään huono asia ole. Jotkut jopa odottavat sitä.

LUE LISÄÄ: Linkki asiakirjoihin

Mainokset

5 thoughts on “HBL: ”Virkamiesten toimet pitää tutkia”

    1. Saattaa olla, joo. Eli maksumuurin takana. Tsekkaan asian ja palailen. Journalismikin välillä maksaa, ei voi mittä! Mutta sekin on fakta, että ei ole ihan morjens jakaa linkkejä lukittuihin teksteihin niin, että maksumuurista ei kerrota. Mutta kuten sanoin, tarkistan asian! 🙂

    2. No niin. Ynnäsin blogikirjoitukseen linkin skannattuihin juttuihin. Jälki ei ihan parasta laatua mutta luettavissa varsinkin jos näkymää suurentaa. Toivottavasti toimii. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s