Kun virkamies ynnäilee ihan itse

HBL 29.9.2014

Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko on edelleen sitä mieltä, että vuori tulee kyllä hänen luokseen. Ehkä tuleekin. Maailma on outo.

Aamun HBL:ssä Louko kertoo miksi hänen (siis hänen, ei esim. Espoon valtuuston) ei tarvitse täydentää Kivenlahden metrosta tehtyjä selvityksiä 801 ME:n hankkeen vaikutuksista ja kannattavuudesta. Kaikille pitäisi riittää se, että Olavi Louko kertoo yhden maan alle sijoitetun euron tuottavan viisi euroa maan päällä.

Espoon kaupunginvaltuusto keskustelee tänään 560 miljoonan euron metrolainasta tilanteessa, missä tavallisiin kaupungin käyttömenoihinkaan ei ole rahaa ja tulevaisuudesta ei kukaan osaa sanoa mitään. Paitsi siis Olavi Louko.

Näistä lähtökohdista ei ole mitenkään ihmeellistä, että ex-liikenneministeri Merja Kyllönen, professori Matti Wiberg ja liikennetutkija Antero Alku kysyvät miksi Espoo (eli Louko) niin hanakasti vastustaa metroselvitysten täydentämistä?

Espoo anoi valtiolta metrorahaa kesäkuussa 2013. Vastauksen se sai lokakuussa 2013 ja se oli kielteinen: Hankkeen kustannukset ovat lyhyessä ajassa lähes tuplaantuneet, vaikuttavuusselvityksissä on puutteita eikä projekti nyt vain ole valtion listalla tärkeimpien joukossa. Tämä ministeriön vastaus, mikä totta kai on liikenneministerin hyväksymä ja tarkastama, ei edelleenkään löydy Espoon valtuuston päätösasiakirjoista. Miksi ei? Siksi, että Olavi Louko ei halua tyhjänpäiväisiä ”tekaistuja todisteita” valtuuston käsiteltäväksi.

Olavi Louko saattaa hyvinkin olla oikeassa sanoessaan liikeneministeriön hankeohjeistuksen, siis sen paperinivaskan joka määrittelee miten liikennehankkeet pitää kuvata jotta ne voisivat saada valtionavustusta, olevan ajastaan jäljessä. Mutta mikäänhän ei estä häntä ja Espoota ihan oma-aloitteisesti tuottamasta relevantimpaa tietoa kustannuksista ja hyödyistä.

Espoon teknisen toimen johtaja, virkamies, vähättelee ministeriötä ja myös liikenneministeriä. Liikenneministerikin kuulemma kommentoi selvityksiä vasta ”kun sinä tai joku niistä kysyit.”

Pe 19.9.2014 tehty haastattelu on toki nauhalla. Itse asiassa se on kahdella nauhalla, varmuuden vuoksi.

Jutun yhtenä pointtina on se, että jos ministeriön vastaus olisi liitetty osaksi päätösasiakirjoja niin eduskunnassa (antoi vuodenvaihteessa Kivenlahden metroa tukevan lausunnon ministeriön mielipiteestä huolimatta) kuin Espoon valtuustossa olisivat miljarditenkkapoon eteen joutuneet poliittiset päättäjät todennäköisesti jo viime talvena vaatineet kunnollista riskianalyysia. Sen vaatiminen nyt vaikuttaa sekä todella myöhaiseltä että poliittisten irtopisteiden keruulta. Toivotaan toki parasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s