Musta maanantai Espoossa

Olen sattuneesta syystä tutustunut Helsingin ensimmäistä metroskandaalia edeltäneeseen julkiseen keskusteluun. Lehtileikkeistä, Ylen arkistonauhoista ja kaupunginvaltuuston asiakirjoista huokuu valtuutettujen usko. Haluttiin niin kovasti uskoa. Uskoa virkamiehiin, toisiin poliitikkoihin ja tulevaisuuteen. Ruusuista oli. Tieto oli toissijaista. Usko ei hiipunut faktojen paljastuttua nolon ja veronmaksajille kalliin lahjusoikeudenkäynnin kautta. Siinäkin mielessä Espoon metrokeskustelu muistuttaa Helsingin skandaalia edeltäneitä aikoja.

Espoon valtuusto päätti eilen äänin 64 – 10 antaa kaupungin omavelkaisen takauksen lainoille, joilla rahoitetaan Espoon maksuosuus länsimetron rakentamiseen välillä Matinkylä – Kivenlahti. Taattavien lainojen määrä on enintään 560 miljoonaa euroa siten, että summa voi koostua yhdestä tai useammasta lainasta tai rahoitusjärjestelystä. Laina-aika on enintään 35 vuotta lainan ensimmäisen erän nostosta.

Kuten tänään iltapäivällä julkistettavasta valtuuston kokouksen kuvatallenteesta käy ilmi, esitettiin kokouksen aikana mitä merkillisimpiä mielipiteitä ja toiveita. Merkillepantavaa on myös joidenkin valtuutettujen ylimielinen käytös.

– Harvoin olen nähnyt missään kokouksessa näin paljon väärää informaatiota ja huonoa valmistelua, kuten eräs kokenut Espoolaisvaikuttaja sanoi.

Eräs julkisuuteen usein ja pontevasti tuotettu huomio koskee Espoon valtuuston metrohankkeeseen liittyviä äänestystuloksia. Metron kiihkeät kannattajat muistuttavat tuon tuosta kuinka isolla enemmistöllä ja muodollisesti oikein kaikki hankkeeseen liittyvät päätökset on tehty. Äänestystulos kertoo voimasuhteista. Se ei välttämättä kerro yhtään mitään päätösasiakirjoista, siis puuttellisista selvityksistä ja erittäin omalaatuisesta asioiden valmistelusta.

Vihreiden ja demareiden hahmottelema vaatimus riskianalyysista kuivui Kokoomuksen pahisten patistettua rääkkyjät ruotuun. On entistä selvempää, että vaatimuksen takana oli sinänsä inhimillinen tarve poliittisten irtopisteiden keräämiseksi.

Valtuuston neuvottelutoimikunnan esittämä lisäys hyväksyttiin yksimielisesti. Sen mukaan valtuusto edellyttää, että hankkeen riskienhallinnasta, kustannusten kehittymisestä sekä pitkän aikavälin vaikutuksista kaupungin käyttötalouteen raportoidaan valtuustolle säännöllisesti.

Ennakoiva selvitys vaihtui reaktiiviseen raportointiin. Se lienee samaa luokkaa kuin tarkastuslautakunnan vuosittain tuottama tieto edellisen vuoden saavuttamattomuuksista: Merkitään tiedoksi.

Mainokset

2 thoughts on “Musta maanantai Espoossa

  1. Espoon valtuusto tietää kaikessa ylimielisyydessään, että kusessa ollaan ja paskat on housussa, mutta mitään emme myönnä ja jatketaan samaan malliin. Metronvastustajille ei voi antaa missään periksi, koska se olisi kasvojenmenetys. Vanhasta metroskandaalistahan olemme oppineet, että mitään pelättävää ei ole, sillä korkeintaan joku ylin konna saa nimellisen vankeustuomion, mikä ei tunnu missään. Mutta ai että, jos rangaistukset vallan väärinkäytöksistä, huonosta hallinnosta ja mahdollisesta rakenteellisesta korruptiosta olisivat sitä, mitä ne voivat olla Kiinassa (vaikkei muuten ihannemaa olekaan, puhumattakaan korruptiovapaudesta), olisi Olavi Loukolla ja kumppaneilla varmasti ainakin kova pelko perseessä koko ajan. Meillä on sentään oikeusvaltio ja kukkahattutädit, jotka mahdollistavat rikollisen temmeltämisen. kun mistään ei seuraa mittään.

  2. Mitä tästä jälleen kerran opimme? Sitä, että epäkorrekti tapa hoitaa asioita ja valehtelu edistää omia ja oman velikerhon taloudellisia intressejä Suomessa parhaiten. Hyvä muistutus samalla ajattelevalle rahvaalle miksi verojenmaksua kannattaa välttää viimeiseen asti – tai ainakin koittaa pimittää niiden maksusta suurin osa. Näinhän päätöksentekijät ja valehtelevat virkamiehetkin toimivat – tosin hemmetin paljon isommassa mittakaavassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s