Musta päivä Mannerheimintiellä

Muutama sana median kriisistä. Ominaispiirteisiin kuuluu se, että uutisjournalismin alasajosta mölyävät ehkä eniten sen tekijät, kuten minä. Käsi sydämellä on todettava että meidän toimittajienkin on katsottava peiliin, sillä vaikka aikoja sitten mönkään menneet strategiset linjaukset on tehty jossakin aivan muualla kuin verstaalla, on muutosvastarinta, aktiivinen ja passiivinen, vaivannut meitä toimittajiakin. Totta on sekin, että kun verstaalta on järjen ääntä kuulunut, ei se ole kantanut konsernin hallituksen kinkkucroissant-pöytään asti. Liian usein se ei ole kantanut edes toimituksen esimiesten työpisteisiin. Arvelen, että tilanne koetaan samanlaisena monessa kuritetussa mediatalossa. Ja nyt, kun kurssin korjaamisella on todella kiire ihmetellään mitä journalismille pitäisi tehdä? Sen kehittäminen, monimuotoistaminen ja uusien näppärien julkaisualustojen tuottaminen ja testaaminen on jätetty johonkin viime vuosisadalle. Sen sijaan valaistuneet johdon konsultit ovat astuneet sisään toimituksiin. Nyt tehdään sitten tapahtumajournalismia, puuhastellaan applikaatioita ja – toivotaan parasta.

Hufvudstadsbladetista lähtee tänään kortistoon useita päteviä uutistoimittajia, ja koko konsernista kymmeniä toimittajia, taittajia, graafikoita sekä päälle myyntipuolen väkeä. Mutta isossa kuvassa määrä ei ole valtava eikä edes iso verrattuna esimerkiksi siihen ”toiminnan rationalisoimiseen” mitä esimerkiksi Tieto nyt tekee. Jokainen irtisanominen on kuitenkin tragedia ja meidän talossa todella tuntuva, kivulias, saneearaus. 

HBL011014

HBL:n sisäänkäynti tänään, M18. Hufvudstadsbladet täyttää tänä syksynä 150 vuotta. Valtakunnallisena sanomalehtenä se on koostaan ja eri kielestä huolimatta sinnitellyt pitkään Helsingin Sanomien kilpailijana.

Voi olla että viisasten kivi on jossakin jo keksitty ja että suhdanteet muuttuvat. Nähtävissä oleva kehitys ei kuitenkaan ole yhteiskunnalle hyväksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s