Kalkkiviivoilla, taas

Muutaman tunnin päästä tiedämme jatkuuko Helsingin ja Espoon sompailu automaattimetrohankkeessa laitetoimittaja Siemensin kanssa. Tällä hetkellä, ennen kokousta, löytyy varmuudella kuusi johtokunnan jäsentä, jotka haluavat pelleilylle stopin.

Kysyin eilen kaupungintalolla apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurilta miten hän perustelee metron nielemät yhä uudet kymmenien miljoonien eurojen laskut tilanteessa, jossa hanke on neljä vuotta alkuperäisestä sopimuksesta myöhässä, Etenemissopimus on muuttunut Takamuspaperiksi ja esimerkiksi kaupungin koulut toimivat jatkuvien säästöpaineiden alla?

– Metrorahat otetaan investointirahastosta, opetustoimen käyttömenoista.

Kaupunkilainen tämän kuitenkin maksaa.

– Joo, kyllä, näinhän se on.

Niinpä. Kansa maksaa.

Automatisoinnin jatkamista Sauri on perustellut valtuuston tahdolla. Viimeistään nyt on kai hänenkin myönnettävä, että valtuusto ei halunnut automaattimetroa mihin hintaan hyvänsä.

Nyt keskustelun aiheena oleva allianssimalli merkitsisi ehkä hankintasopimuksen muuttamista, mikä saattaa olla laitonta. Kertoo kenties jotakin projektijohdon järjen juoksusta, että asiaa jota nyt kovalla tohinalla yritetään saada hyväksytettyä, ei ole ennakkoon varmistettu lakimiehillä.

Mielenkiintoista on myös se, että projektijohdon mukaan projektijohto kokoustaa usein, keskustelee keskenään ja näin ollen toimii hyvässä yhteistyössä. Mutta kun lukee kaupunginhallitukselle tehtyä tilannekatsausta (ei julkinen, on hallussani) käy ilmi että Siemens on aivan äskettäin kertonut omana näkemyksenään, että vanhojen junien automatisoinnin lisäkustannus on 64 miljoonaa euroa. Hyvästä ilmapiiristä ja sujuvasta keskusteluyhteydestä huolimatta kaupungille on jäänyt epäselväksi, mitä Siemensin ”tarjous” tarkkaan ottaen sisältää. Tätä kuulemma nyt selvitellään samaan aikaan kun HKL:n johtokunnan odotetaan suhtautuvan suopeasti automaattimetroprojektin jatkoon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s