Mikä on olennainen muutos?

siemensäger_290512

Helsinki tekee sen mitä Siemens haluaa sen tekevän. Etusivu, HBL 29.5.2012.

Kaupunginhallituksen maanantaisesta metrokokouksesta ei paljon tietoa herunut. Ehkä hyvänä asiana voi pitää sitä, että kh on linjannut että päätökset tehdään HKL:n johtokunnassa. Mielenkiintoisina voi pitää kuulopuheita siitä, että kaupunginhallituksessa kokoomus ja vihreät ovat valmiita kaivaamaan kuvetta.

Mietitäänpä. Onko se alkuperäisen hankintasopimuksen muuttamista jos kaupunki ja Siemens päätyvät automaattimetroprojektissa ehdotettuun Allianssimalliin jonka yksi mahdollinen seuraus on se, että Siemensille maksetaan kymmeniä miljoonia euroja lisää työstä, jonka se vuosai sitten lupasi tehdä tiettyyn kiinteään hintaan?

Kaupungin lakimiehet todennäköisesti tulkitsevat oikeuskäytäntöä niin, että kyseessä ei ole kielletty hankintasopimuksen muutos. Siemensin juristit lienevät samaa mieltä.

Etenemistä 2012-2014.

Etenemistä 2012-2014. Yli 50 prosentin korotus sovittuun hintaan.

Ulkopuolisia asiantuntijoita on pienessä maassa hankala löytää. Kuntaliiton asiantuntemus on varmasti parempi kuin Kuntaliiton halukkuus lausua jotakin merkityksellistä suurimman maksajansa eli Helsingin hankinnoista. Kuntaliiton ylläpitämältä hankinnat.fi -sivustolta voi kuitenkin päätellä yhtä ja toista niistä edellytyksistä joiden pitää täyttyä jotta kilpailutettuun hankintaan voi tehdä muutoksia. Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että sopimusaikaisten tarkistuksia ja muutoksia on arvioitava suhteessa tarjoajille alun perin annettuun informaatioon hankinnan kohteesta ja sopimusehdoista. (Oikeustapaus: Hankintasopimuksen muuttaminen)

Sopimuksen voimassaoloaikana tehtyä muutosta voidaan pitää olennaisena, kun
 1. se sisältää ehtoja, jotka olisivat mahdollistaneet – mikäli ne olisivat sisältyneet alkuperäiseen hankintamenettelyyn – sen, että alun perin hyväksyttyjen tarjoajien lisäksi muutkin tarjoajat olisivat voineet tehdä tarjouksen tai että joku muu kuin alun perin voittanut tarjoaja olisi voinut tulla valituksi;
2. muutoksella ulotetaan sopimus merkittävässä määrin sellaisiin palveluihin, joista ei alun perin ollut kyse; tai
3. muutetaan sopimuksen taloudellista tasapainoa sopimuspuoleksi valitun yhtiön eduksi tavalla, josta ei määrätty alkuperäisen sopimuksen ehdoissa.
Toisaalla netissä (Millä edellytyksillä hankintasopimuksen muuttaminen on mahdollista?) todetaan, että ”Sanomattakin lienee selvää, että sovitun hinnan taikka hinnoitteluperusteiden muuttaminen on olennainen sopimusmuutos ja sellaisena kielletty. Kiellettyä on myöskin tarjoajan vapauttaminen sellaisista velvoitteista, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet tarjouksen hinnanmääräytymiseen.
Mainokset

7 thoughts on “Mikä on olennainen muutos?

 1. Mainittakoon, että vuosikausia kaivatun lastensairaalan kokonaishinta on 160 miljoonaa, eli vähemmän kuin tähän turhaan automaatti-investointiin törsätään veronmaksajien rahoja.

 2. Tämänpäiväistä HKL:n johtokunnan päätöstiedotetta lukiessa ei voi kuin todeta Liitto-oravan sanoin ”Pehmeet touhuu”, sillai kai jatketaan rahojen tärväämistä. O tempora, o mores.

 3. Päätöksen jatkuva siirtely ja lisäselvitysten teettäminen valitettavasti viittaa siihen, että veronmaksajilta on päätetty ottaa ne 64 miljoonaa lisää. Myös päätöksen sijoittaminen aivan joulun alle sopii hyvin suomalaiseen tapaan tehdä suuret ja kiusalliset ratkaisut heinäkuussa tai juhlapyhien kohdalla.

  1. Tuo arviosi sopisi kyllä muuten oikein hyvin kaupungin toimintatapoihin, MUTTA nyt tilanne on kuitenkin aivan poikkeuksellinen. Allianssimalli on Siemensin hätäpäissään pakastaan kaivama, ilmeisesti erittäin laiton eikä se ratkaise 100-sarjan junien valtavia teknisiä ongelmia. Ostettaisiin taas vain lisäaikaa projektille etenemissopimuksen tapaan ilman että mikään oikeasti edistyy ja loppulasku olisi taas vain isompi. Tästä johtokunta on ymmärtääkseni yhtä mieltä ja isot herratkin sen jo tiedostavat. Päätöksenteon lykkääminen on lähinnä ehkä sitä, että jotkut tahot ehkä kuitenkin vielä odottavat ihmettä tapahtuvaksi. Arvioni on, että ihmettä ei nähdä ja 18.12. projekti on sitten siinä.

 4. Sitten jos järki 18.12. lopulta voittaa ja automaattisekoilu keskeytetään lopullisesti, on sekoilun rakentaneiden kuoriuduttava uudestisyntyneinä esittelemään upeaa päätöstä. Esiin noussee aktiivisesti asiasta tiedottava vihreä apulaiskaupunginjohtaja, joka on valmis ottamaan vastaan kaupungin asukkaiden ihailun kovana jätkänä, joka ei jaa kansan rahoja roskaprojekteihin. Ovathan vaalit lähellä, ja Saurin edustamalla elitismiin ajautuneella puolueella tarvetta esiintyä kansanomaisena.

  Kenties myös HKL:n mökillä kalasteleva eläkeläisjohtaja innostuu kommentoimaan, että juuri noin minäkin olisi tehnyt.

 5. ”Helsingin kaupunki Esityslista 20/2014 1 (1)
  Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta
  (HKL)
  Tj/4
  18.12.2014
  4
  Eteneminen automaattimetrohankkeessa
  HEL 2011-005973 T 08 00 02
  Päätösehdotus
  Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) päättää kehottaa HKL:ää
  etenemään esityslistalla esitetyn mukaisesti.
  Tiivistelmä
  Esitys toimitetaan johtokunnalle tiistaina 17.12.2014.
  Esittelijä
  toimitusjohtaja
  Ville Lehmuskoski
  Lisätiedot
  Ville Lehmuskoski, toimitusjohtaja, puhelin: 310 35091
  ville.lehmuskoski(a)hel.fi”

  Pian sekin nyt sitten selvinnee, onko HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski lintu vai kala.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s