Lyhyt lehdistökatsaus

HKL:n ja Siemensin julkisuuteen torstaina vuotanut täydellinen välirikko tuotti mediaan monia otsikoita. Alla niistä muutama.

Torstai-iltana HBL:n netissä (ja perjantaina paperissa) julkaistussa omassa tekstissäni pohdin mm. virkamiesten ja poliitikkojen vastuuta hukatuista miljoonista ja ajasta sekä tarkastuslautakunnan ja -viraston toimintaa. Neuvoja ja rakentavaa palautetta on annettu kaupungin ylintä johtoa myöten kohta kymmenen vuoden ajan ja ymmärtääkseni hyviä vinkkejä on tuotettu myös HKL:n metroverstaalta. Vastuunkanto näyttäisi nyt kuitenkin olevan sitä, että pahoitetaan mieli kun ilmassa on niin paljon jälkiviisautta.

Siemens haluaa välimiesoikeuteen käräjäoikeuden sijaan, Yle Helsinki 22.12.2014

Jos sopimus puretaan, Siemens riitauttaa asian. Siemensin toimialajohtaja Juha Lehtonen sanoo, että tällöin Siemensin kannalta toivottava menettely olisi välimiesoikeus käräjäoikeuden sijaan.

– Oletan, että ensimmäisessä oikeusasteessa hävinnyt osapuoli haluaa kuitenkin jatkaa seuraavassa asteessa, eli prosessi tulee olemaan hyvin pitkä, Lehtonen toteaa.

Asian ratkaiseminen välimiesoikeudessa edellyttää molempien osapuolien – HKL:n ja Siemensin – yhteisymmärrystä. HKL ei ole vielä muodostanut kantaa asiaan.

Kommentti: Vale, emävale, automaattimetron perustelut…, Talouselämä 19.12.2014

Automatisoinnista muodostui erittäin kallis pakkomielle. HKL:n päätös purkaa sopimus Siemensin kanssa oli varmasti viisainta, mutta kalliiksi sekin käy. Helsingin metron automatisointi on päähänpinttymä, josta hyötyvät lopulta vain HKL:n ja Siemensin välistä riitaa ratkovat juristit.

Metron automatisointiprojekti on ollut tuskallista seurattavaa, Helsingin Sanomat 20.12.2014

Viivästysten selitys oli pitkään, ettei missään muualla yritetä automatisoida vanhoja junia.

”Nu blir det inga magiska under”, Hufvudstadsbladet 18.12.2014

Ombyggnaden av gamla metrotåg framstår som en gigantisk felbedömning. Och nu har vi facit. De som drivit det värdsunika projektet säger att det handlat om oförutsebara problem och att det därför är onödigt att vara efterklok. I stadshusets arkiv finns brev och rapporter som visar att goda råd och kritik klingat för döva öron i snart tio års tid. De senaste två har varit höjden av fräckhet mot de invånare som på nära håll bevittnat nedskärningar i skolan och vården.

Efterklokhet, två år och några miljoner senare, Hufvudstadsbladet (pääkirjoitus) 18.12.2014

Det är lätt att vara efterklok men att ge Siemens ännu en chans för två år sedan kostade skattebetalarna en hel del.

Ja lopuksi parin vuoden takainen helmi…

Helsingin automaattimetro vaakalaudalla ensi viikolla – nyt puhuu Siemens, Tekniikka&Talous 11.5.2012

– Teknisesti pystymme toteuttamaan automaattimetron sadan prosentin varmuudella. Hanke myös pysyy aikataulussa ja on valmis sopimuksen mukaan vuoden 2015 lopussa, vakuuttaa Suomen Siemensin [ silloinen] toimitusjohtaja Martti Kohtanen Tekniikka&Talouden haastattelussa.

Mainokset

5 thoughts on “Lyhyt lehdistökatsaus

  1. Koko tätä farssia ei olisi tapahtunut, jos tekemisistään joutuisi vastuuseen. Ei Sauri, Lahdenranta ja kumppanit olisi tähän lähteneet, jos ei olisi tätä nykyistä kulttuuriamme, jossa on mahdollista törsätä kansan rahoja ilman mitään henkilökohtaista riskiä.

    Terveessä järjestelmässä Sauri olisi ilmoittanut eroavansa johtokunnan viimeviikkoisen päätöksen jälkeen. Vallan pöhöttämä apulaiskaupunginjohtaja on elävä esimerkki politiikan rappiosta.

    1. Tähän liittyen: Vaikuttaa siltä, että pätevimmätkin kantelut ja valitukset voi viranomainen aina hylätä koska on ”poliittinen tarkoituksenmukaisuus”. Sen turvin voi suohon, tai tässä tapauksessa tunneliin, kantaa mielettömiä määriä rahoja eikä kukaan päättäjä tai mikään toimielin esim. valtuusto koskaan joudu mihinkään vastuuseen. Ei tarvitse muita perusteluja, ei laskelmia, ei mitään. Riittää kun on poliittinen tarkoituksenmukaisuus.

  2. Kaupunginhallituksen 7.1. kokouksen esityslistatekstissä ei ole mitään automaattimetrosta, vaikka Pekka Sauri lupasi hakea johtokunnan päätökselle vielä kaupunginhallituksen siunauksen tuossa nimenomaisessa kokouksessa. Tiedätkö Tommy, mistä on kysymys? Eikö kaupunginhallituskäsittelyä nähdäkään tarpeelliseksi ja Sauri on siitä kaikessa hiljaisuudessa luopunut vai onko taas jotain epämääräistä vireillä?

    1. No niin. Automaattimetro ei löydy kaupunginhallituksen listalta koska kh, tai ainiakin sen enemmistö, kunnoittaa HKL:n johtokunnan päätöstä irtisanoa sopimus Siemensin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s