Ei tehdä tästäkään nyt numeroa?

Helsingin ja Espoon automaattimetrohanke on neljä vuotta aikataulsta jäljestä. Pelastusrenkaaksi tarkoitettu yli kaksi vuotta sitten solmittu Etenemissopimus oli sekin arvoton. Avaimet käteen jne. Jep jep.

Marraskuussa 2014 kerrottiin olevan kiire tehdä päätöksiä metron automatisoinnissa. Takaraksi asetettiin kuun loppu. Sitten takarajaksi asetettiin joulu. Kiirettä perusteltiin mm. sillä että metroradalle asennettava asetinlaitteisto on kilpailutettava heti eikä sitten joskus jotta Länsimetron avautuminen liikenteelle elokuussa 2016 voidaan varmistaa.

Nyt Siemens on ”hätkähtänyt” (tuskin muuten on) uhkaavaa sopimuksen purkua ja laatinut sovintoehdotuksen, jonka sisältöä ei kerrota julkisuuteen. Kuten ei sitäkään mitä Helsingin vastaehdotus pitää sisällään. Helsinki odottaa Siemensin vastaavan perjantaihin mennessä.

Sen jälkeen kuluu yli viikko ennen kuin Helsingin kaupunginhallitus ottaa kantaa tilanteeseen 19.1.

Marraskuussa hanketta ja ehkä lähinnä ostajaa eli maksajaa vaivannut ummehtunut neuvotteluilmapiiri, yhä sinkoilevat reklamaatiokirjeet (niitä täytyy nyt olla jo tuhannen pintaan) sekä patologiselta vaikuttava valehtelu toimitusaikataulun pitävyydestä, sekä näistä syistä kummunut tarve tehdä radikaaleja päätöksiä, näyttäisi näin olevan kuin taikaiskusta poissa. Prosessia kauan seuranneena en ihmettele. Kysyn kuitenkin miksi?

Siemens myi Helsingille jotain mitä Helsinki ei tiennyt tarvitsevansa ja jonka saksalaisyhtiö luuli osaavansa rakentaa.

Metroradan automatisointiin ja sen jatkamiseen länteen on hukattu paljon voimavaroja. Rahaa on tuhlattu mielettömät määrät, aikaa vielä enemmän. Ajan säästönhän piti olla yksi hankkeen tuomista suurista eduista. Luottamuspääomaa on syöty oikein urakalla: valehtelua, puolitotuuksia ja ihan höpö höpöä on riittänyt ja kaikki on nielty suurella enemmistöllä koska on tehty poliittisesti tarkoituksenmukaisia päätöksiä. Moraali ja etiikka eli lain henki ei näitä heppuja eikä ilmeisesti ylimpiä lainvalvojiakaan liikuta. On demokratiaa ja on demokratiaa. Päättäjien onneksi mediakin on sössinyt ja äänestäjien muisti on joka tapauksessa lyhyt.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s