Monta tippaa pisarasta

Mielensä voi tylsyttää esimerkiksi pohtimalla hauskoja Pisara-aiheisia otsikoita tyyliin Pisaraankin voi hukkua. Suuri hauskuus on kuitenkin tästäkin tunnelihankkeesta kaukana.

Ensimmäiset itkupotkuraivarit nähtiin marraskuussa Liikenne- ja viestintäministeriön alaisen Liikenneviraston julkaistua päivitetyn vaikuttavuusselvityksenmiljardihankkeesta. Raportin mukaan Pisararataa ei saa kannattavaksi näkyvissä olevassa tulevaisuudessa. Sehän harmitti tunneliveljiä yli puoluerajojen mutta varsinkin demareita. Helsingin kokoomuskin ärähti ja lupasi maksaa naapurikuntienkin osuuden Pisaran rakentamisesta.

Toisen kerran oravat eksyivät muuntamoon tänään kun kokoomusjohtoinen hallitus sanoi, että pisaraakaan ei lisätä ainakaan valtion budjetin lisäarvion lisäarvioon.

Siinä välissä eduskunnassa on pidetty ei-julkisia neuvonpitoja liittyen Pisaran ”vääriin” hyöty-kustannuslukuihin. Lobbariksi siirtyvän SDP:n kansanedustajan Mikael Jungnerin Facebookissa antaman lausunnon mukaan Liikenneviraston selvitys on ainoastaan suuntaa antava. Jungnerin eduskunnassa haastattelemien virkamiesten mukaan, siis samojen jotka em. julkisen vaikuttavuusselvityksen allekirjoittivat, Pisarasta saadaankin kannattava 2020-luvulla. Suorastaan maagista. Tässä vaiheessa ulkopuolista ja raideliikenteen teknisistä hienouksista vähemmän ymmärtävää, mutta joukkoliikennettä kustantava lukutaitoinen kansalainen kuitenkin huolestuu. Miten voi olla, että samasta asiasta on kahdenlaisia selvityksiä: Julkisia kirjallisia, joissa todetaan tarkastelun kohteena oleva hanke pystyyn kuolleeksi ja ei-julkisia suullisia, joiden mukaan sama projekti on mitä suurimmassa määrin kannatettava?

Mikael Jungnerin mukaan Pisaraa ”vastustetaan fiilispohjalta”.

Selvitysmies Kari Raivio totesi aivan äskettäin sen minkä moni kansalainenkin on aikoja sitten havainnut. Päätösten tueksi pitää tuottaa lisää tietoa. No nyt sitä on tuotettu mutta kun ei kelpaa.

Valtiontalouden tarkastusvirasto muuten kirjasi omaan selvitykseensä saman asian jo vuonna 2010. Virasto oli havainnut, että varsinkin isojen liikennehankkeiden suhteen eduskunta on hyvin sinisilmäinen suhteessa käsiteltävänä oleviin hankkeisiin kytkeytyneeseen ”ulkopuoliseen” asiantuntemukseen (lue: konsultteihin).

Länsimetron Kivenlahden-haaran ja automaattimetrofarssin myötä luulin jo nähneeni kaiken. Oli Jörg Schütteä ja oli Olavi Loukoa (ja on muuten edelleen). Mielenkiintoisesti metron suhteen ainakaan Helsingin demareilta ei ymmärtämystä riittänyt koska numerothan osoittivat, että automatisointi ja Espoon lyhyet asemat ovat hölmöläisten hommaa. Pisara on eri asia. Sitäkään ynnäilyt eivät kannata mutta Pisara pitää rakentaa. Kokoomukselle taas metron modernisointi ja laajennus on ollut silmiinpistävän hällä väliä -hanke poislukien pääministeri Alexander Stubbin erittäin näkyvä Länsimetrodiggailu, mutta muuten Pisaraa on korkeimmalla koklaritasolla onnistuneesti kampitettu. Vihreille kelpaa kaikki radanrakentaminen koska se on ympäristöystävällistä.

Mutta voi itku! Pisaran torpanneet kokoomusministerit ovatkin ensimmäisinä tänään selostaneet kuinka projekti kuitenkin voidaan toteuttaa. Siihen ei riitä hankkeen muiluttaminen seuraavan budjetin teknisiin kehyksiin, koska suomeksi se tarkoittaa ainoastaan vähän enemmän kuin keltaiseen muistilappuun töherrettyä mainintaa mutta ei missään nimessä lupausta rahoista. Juju onkin siinä, että EU-tukea voi odottaa mikäli eduskunta lupaa fyrkat viimeistään kesäkuussa. Ja se ei ole mitenkään mahdotonta. Poliittinen tarkoituksenmukaisuus jne.

Eli eihän tästä sirkuksesta enää vesiselvä enokaan löydä ulos.

Missä määrin kevään eduskuntavaalit vaikuttavat päätöksiin ja ulostuloihin? Todennäköisesti paljon. Keskusta voittaa, muiden on turha koittaa. Tämä lauluhan raikaa jo. Onko pohjaa kohti syöksyvä kykypuolue tarttunut Pisara-oljenkorteen pedatakseen hidasliikkeisen SDP:n kustannuksella jatkon seuraavassa Keskusta-johtoisessa hallituksessa? Entä kuka isoista puolueista on ensimmäisenä vaihtamassa Malmin lentokentän sulkemisen (Keskusta vastustaa), Pisararadan rahoitukseen, (jota Keskusta ei kannata)? Ja saammeko me äänestäjät koskaan tietää totuutta?

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Hymyilyttää, ainakin vähän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s