Kaupunkilainen, sinä voitit!

HKL:n ja Siemensin tappio on helsinkiläisten ja vapaan sanan voitto. Vai onko sittenkään …ehkä juna meni jo… mutta hei, sieltä tulee uusia!

HBL 30.5.2015

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan julkisuuslaki ei ole mikään pilipalilaki jonka voi sivuuttaa esimerkiksi liikekumppanien keskinäisin sopimuksin. Toisin sanoen, viranomainen ei voi tuosta vaan ja mielivaltaisesti salata asiakirjoja liikesalaisuuksiin vedoten. Eikä tätä päätäntävaltaa voi ulkoistaa. Mielestäni perustuslaki, julkisuuslaki, hallinto-laki ja hankintalaki ovat hyvin selkeät tässä suhteessa. HKL oli toista mieltä ja antoi Siemensin päättää asiakirjajulkisuudesta. Miksi? Ehkäs siksi että metron automatisointihankkeessa liikkui ja liikkuu edelleen niin isot rahat.

Julkisuuslaijn linjauksesta voi lukea Helsingin hallinto-oikeuden tuoreesta päätöksestä (07271/14/2013), jonka mukaan Helsingin kaupungin liikennelaitoksen pitää luovuttaa lähes kaikki pyytämäni metron automatisointihankkeeseen liittyvät reklamaatiokirjeet.

Asian taustaa

Helsingin metron automatisointi kangerteli pahasti kesällä 2011. Hankkeen osapuolet riitelivät milloin mistäkin. HKL:n ja Siemensin välillä sinkoilevien reklamaatioiden lukumäärä kertoi ongelmien laajuudesta. Mutta mitä niissä tarkkaan ottaen luki, mistä kiisteltiin? Tämän halusin tietää. Arvelin, että valitusten julkistaminen viimeinkin avaisi suuren yleisön silmät ja hullun kallis automaattiprojekti lopetettaisiin siihen.

Kirjeitä ei luovutettu ja päätös salaamisesta kesti kuukausia. Projekti jatkui vielä reilut kaksi vuotta. Arviot katastrofia lähentelevän epäonnistumisen vahingoista vaihtelevat mutta puhutaan kymmenistä miljoonista euroista. Siihen päälle menetetty tai ainakin kolhittu maine luotettuna sopimuskumppanina sekä julkinen häpeä. Hyvin, hyvin kallista. Rahareikiä kun on muitakin, esimerkiksi kouluissa ja terveydenhuollossa.

Päätöksen salaamisesta teki HKL:n virkamiesjohto, joka hyväksytti sen liikelaitoksen johtokunnassa.

HBL eli minä valitin Journalistiliiton asianaja Jussi Salokankaan avustamana hallinto-oikeuteen ja teimme myös rikosilmoituksen.

HKL:n johtokunta on oleellisesti laiminlyönyt sille hallintoviranomaisena kuuluvan velvollisuuden. – Helsingin hallinto-oikeus

Mitä kirjeissä sitten lukee? Hallinto-oikeuden päätöksestä ilmenee, että osapuolet ovat erimielisiä esimerkiksi hankkeen vastuista ja että tosin kuin Siemens väittää, kirjeenvaihtoon ei (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) sisälly mitään minkä paljastaminen aiheuttaisi yhtiölle taloudellista vahinkoa. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että ostaja ei ymmärtänyt tilauksen sisältöä eikä sitä kyllä tehnyt myyjäkään. Ainakin minulle on edelleen epäselvää katsastiko ja hyväksyikö Siemens vanhat junat ja radan muokattaviksi siinä kunnossa kuin ne katsastushetkellä olivat, kuten päättäjät väittävät tapahtuneen? Useista pyynnöistä huolimatta en ole kyseistä selvitystä (asiakirjaa, mustaa valkoisella) saanut.

Kaupungintaloa lainaten tämä ”maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen automaattihanke” ei pohjannut todelliseen, väitettyyn Avaimet käteen -sopimukseen. Tämän kirjoitin jo pari vuotta sitten. Reklamaatiot olisivat vahvistaneet asian jonka muihin tietolähteisiin perustuen olin jo selvittänyt ja ehkä havahduttanut suuren yleisön katastrofia kohti puskevaan hankkeeseen.

Toiminta on jatkossa avoimempaa. Aivan varmasti. – Pekka Sauri, apulaiskaupunginjohtaja, HBL 30.5.2015

Tämä on kaupunkilaisten, sananvapauden ja journalismin voitto. Viranomainen ei voi mielivaltaisesti päättää asiakirjojen salaamisesta, eikä isokaan ulkomainen toimija päätä Suomen julkisuuslain tulkinnoista.

Lue myös HBL:n juttu tästä.

Mainokset

2 thoughts on “Kaupunkilainen, sinä voitit!

  1. Onnittelut! Ja kiitos meidän kaikkien puolesta, joilla ei voimat riitä päivittäisen elämän lisäksi vahtia näitä asioita.

  2. Kiitos Tommy! Harmi vain, että suomenkielinen media on päättänyt olla sekaantumatta metrosotkuihin ja kertoo, mitä HKL:n johto haluaa kerrottavan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s