Metro mahdollistaa kalliit asunnot

Asuntoja

Ilmoitus Helsingin Sanomissa 5.4.2016.

Rataa taivutetaan pellon alle ja kiven sisään. Se on kallista. Siksi myös uudet asunnot maan päällä ovat kalliita, päinvastoin kuin metrohanketta lobbattaessa annettiin ymmärtää, ja vieläkin annetaan ymmärtää. Kuvan esimerkki on Niittykummusta missä ”metro muuttaa maisemaa”.

Mainokset

3 thoughts on “Metro mahdollistaa kalliit asunnot

  1. Sehän kertoo, että metroyhteyttä arvostetaan, jos sen varrella sijaitsevista asunnoista voi pyytää kovempaa hintaa. Asuntoja kannattaa rakentaa nimenomaan niihin paikkoihin, missä niistä ollaan eniten valmiita maksamaan.

  2. Kyllähän se kuitenkin on niin, että jos metro todella on hyödyllinen, niin se näkyy asuntojen hinnoissa. Aivan samoin, kuin muutkin hyvät asiat: merinäköala, puistot, keskustan läheisyys, hyvä joukkoliikenne yleensä, näkyvät korkeimpina asuntojen hintoina. Ja siis nimen omaan suhteessa muihin alueisiin. Hintatason yleensä tietenkin toivoisi laskevan.

    Asuntojen hinnat suhteessa metrottomiin alueisiin tuleekin olemaan lahjomaton mittari siitä, onko metrosta hyötyä vai ei. Ja nimen omaan pidemmän päälle, metrohypen varaan saa nyt ainakin jonkinlaisen keinottelukuplan rakennettua: sijoittajat kun eivät osta asuntoa itselleen, niin pelkästään se ajatus, että metro nostaa asuntojen hintoja, riittää heille. Itse arvelisin, että aivan asemien läheisyydessä metro näkyy, niin hinnoissa kuin hyödyissäkin, mutta vaikutus ei ulotu niin kauas kuin yleensä toivotaan. Jäädään siis pienen kävelyetäisyyden päähän asemista.

    Jos metro toimii niin kuin sen täydellisessä maailmassa kuuluisi, niin sen varaan rakennettaisiin niin paljon uutta rakentamista, että asuntojen hinnat lähtisivät laskemaan kohti normaalia, vaikkakin itse metron varrella asunnot olisivatkin noin 10 % kalliimpia. (Tutkimustulos raideliikenteen vaikutuksista asuntojen hintoihin, esimerkiksi http://reconnectingamerica.org/assets/Uploads/bestpractice083.pdf, jos kaipaat joskus tästä tausta-aineistoa, vaikka varmasti parempiakin tutkimuksia löytyy.) Tässä täydellisessä maailmassa olisi myös tämä hinnannousu ulosmitattu isolta osalta kaupungille ja tällä rahalla maksettu metron rakentamista, ehkä jopa kokonaan.

    Olisiko siinä jopa jutunjuurta, että miten näiden arvonnousujen kanssa on käynyt. Miten Loukon viisinkertainen tuotto on toteutunut?. Onko ehkä käynyt niin, että jokainen viisi metroon laitettua veroeuroa on tullut takaisin yhtenä lisäeurona gryndereille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s