Tietoa tippa kerrallaan

 

Didier Eginard

Projektijohdon mukaan Helsingin ja Espoon metrohankkeessa kaikki on jatkuvasti ollut pienestä kiinni. Didier Eginard valvoi automaattijunien pysähtymistä keväällä 2015.

Helsinkiläispoliitikot saattoivat eilen tehdä tärkeän täsmennyksen metrohankkeen päätösasiakirjoihin. Alkuperäisen esityslistan mukaan hankkeen ”etenemisestä ja kustannuksista on säännöllisesti raportoitu kaupunginhallituksen konsernijaostolle osana Länsimetro Oy:n raportointia.” Se on käytännössä tarkoittanut kerran vuodessa. Näin ollen nyt maaliskuussa julki tullut lisämäärärahoituksen tarve – peräti 20 miljoonaa euroa kun Länsimetron liikenne alkaa jo 124 päivän kuluttua – ei tietenkään voi olla hyvän hallintotavan edellyttämää säännöllistä raportointia, mistä luottamushenkilöt ovatkin kehittäneet ilmeisen aitoa raivoa.

Pilkun viilaus on merkityksellistä koska nyt kaupunginhallituksen pöytäkirjaan jää ja Länsimetrohankkeen syynävien ulkopuolisten tarkastajien tietoon tulee tämä korjattu versio:

Rakennus- ja ympäristötoimi

1

V 27.4.2016, Länsimetron hankesuunnitelman rakentamiskustannusten enimmäishinnan ja kaupungin Länsimetro Oy:n lainoille myöntämän takauksen korottaminen Helsingin osalta pdf html

Päätös
Ehdotuksen mukaan, muutos asian perusteluihin

Käsittely

– Esityksen muutos
Esittelijä (apulaiskaupunginjohtaja Sauri Pekka) muutti esityksen perusteluja.
Poistetaan kappaleen 47 (viimeinen kappale) alusta seuraava lause:
Hankkeen etenemisestä ja kustannuksista on säännöllisesti raportoitu kaupunginhallituksen konsernijaostolle osana Länsimetro Oy:n raportointia.

Länsimetron vaikeudet olivat Länsimetro Oy:n tiedossa viimeistään vuoden vaihteessa, mutta todennäköisesti jo aikaisemmin syksyllä kun laskutusta koottiin. Yhtiössä on täytynyt olla tunne siitä, että kohta tarvitaan paljon lisää rahaa tai ei hyvä tule.  Tulee mieleen että väistämätöntä hakemusta on lykätty julkisen keskustelun tukahduttamiseksi ja siksi, että jättämällä sen viime tinkaan varmistetaan pyynnön läpimeno. Niin paljon rataa on jo valmiina että valtuusto ei voi kieltäytyä.

Kohonneista kustannuksista ja homekouluista on muuten turha etsiä tietoa Helsingin ja Espoon kaupunkien omilta nettisivuilta ja some-tileiltä. Virallisesti täällä ei tapahdu mitään joten hajaantukaa. Olen tästä joskus aiemmin kirjoittanut, että toisaalta kuntalaki edellyttää kaupungeilta avointa tiedottamista mukaan lukien sellaisetkin asiat jotka saavat niiden toiminnan näyttämään huonolta, toisaalta tuskin mikään organisaatio ruoskii julkisesti itseään. Puhumattakaan nyt siitä että kukaan vapaaehtoisesti siirtyisi muihin tehtäviin. Paine tulee julkisuudesta jos tulee. Tai poliisilta.

Kaksikymmentä miljoonaa euroa pelkästään Helsingissä. Jatkuvien kustannusnousujen myötä valtion osuus Länsimetrosta on laskenut 30 prosentista noin 20:een, mikä voisi jo kiinnostaa Inarissakin.

Lue lisää: HBL 11.4.2016, ”Kostnaderna överraskade oss totalt”

 

Mainokset

One thought on “Tietoa tippa kerrallaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s