Puheenvuoro valtuustossa

Helsinkiläispoliitikot myönsivät huhtikuussa kymmenien miljoonien ”yllättävän” lisärahoituksen Länsimetron rakentamiseksi. Yrjö Hakanen (SKP) oli yksi harvoista, joka kysyi valtuuston vastuun perään.

Alla Hakasen valtuuston kokouksessa pitämä puheenvuoro. Kokoushan oli 27.4 eli vain reilua kuukautta ennen ilmoitusta Länsimetron liikenteen aloittamisen siirtämisestä usealla kuukaudella.

HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO | KESKUSTELUPÖYTÄKIRJA

Arvoisa puheenjohtaja.

On selvää, että Länsimetro-yhtiössä pitää tehdä johtopäätöksiä, ja toivottavasti kaupungin edustajat myös toimivat sen mukaisesti yhtiön hallituksessa ja tulevissa yhtiökokouksissa. Mutta olen eri mieltä niiden kanssa, jotka selittävät, että täällä ei voida tehdä mitään poliittisia johtopäätöksiä, vaikka nämä kustannusten ylitykset toistuvat ja monet muut ongelmat jatkuvat. Valtuutettu *)Rantanen katsoi jopa, ettei tarkastuslautakunnan kuulu tai ettei se voi valvoa tällaista toimintaa, tällaista hanketta sen luonteen ja organisaatiorakenteiden takia. Tämä on monella tavalla hyvin outo ja kyseenalainen tulkinta. Ensinnäkin Länsimetro-yhtiön perustaminen ja hankkeen johto ovat koko ajan olleet erittäin vahvasti Helsingin kaupungin keskeisten johtohenkilöiden varassa. Erittäin vahvasti Helsingin kaupungin johto on ollut suoraan osallisena Länsimetro-yhtiön hallituksessa.

Toiseksi, kun valtuusto myöntää jollekin hankkeelle rahoitusta, kyllä rahoittajan on valvottava, että hanke on kunnolla suunniteltu ja että sen toteutusta seurataan. Tämä on aivan normaali. Mielestäni on pöyristyttävää ajatella, että jos lainaa annetaan yhtiölle, joka on sekavasti organisoitu, niin siitä seuraa, että rahoittajalla ei ole mitään vastuuta enää.

Kolmanneksi, kyse on myös poliittisten luottamushenkilöiden roolista, valtuuston valitsemista kaupunginhallituksen ja kaupunginhallituksen konsernijaoston jäsenten roolista. Jo aiemmin sanoin, että sen jälkeen kun nämä ongelmat alkoivat tulla esille, olisi luullut jokaisen kaupunginhallituksen jäsenen ja varsinkin konsernijaoston jäsenen vaativan jatkuvaa raportointia, säännöllistä seurantaa, tarkkaa asian esittelyä joka kokoukseen siitä, miten homma on saatu kuriin ja onko se saatu kuriin.
Jos oikein olen ymmärtänyt, niin kaupunginhallitus joutui korjaamaan tätä esittelijän päätösesitystä meille siltä osin, että sieltä poistettiin sellainen maininta tai väite, jonka mukaan edes konsernijaosto olisi seurannut säännöllisesti tätä asiaa. Kyllä se on poliittinen kysymys, jos näin todella on, että poliittiset luottamushenkilöt eivät ole seuranneet, mitä kaupunkilaisten rahoilla tehdään.

Neljänneksi, poliittisia johtopäätöksiä on tietysti syytä tehdä myös valtuutettu Rantasen mainitsemasta yhtiömallista ja siihen liittyvistä rakenteista. Täällä valtuustossahan on lähes yksimielisesti perustettu lisää yhtiöitä ja parhaillaankin valmistellaan erinäisten yhtiöiden perustamisia tai fuusioita. Sipilän hallitus puolestaan aikoo yhtiöittää koko sotepalvelujen kentän lähes kaikkien palvelujen osalta. Mitkä kaupunginvaltuuston ryhmät huutavat nyt, että haloo, pääministerin väitteet eivät ole yhtä sen kanssa, mitä Helsingissä näkyy, kun hän ensiksi väittää, että yhtiöt ovat läpinäkyviä ja lisäävät avoimuutta ja sen jälkeen vielä kehuu Helsinkiä esimerkkinä siitä, kuinka hyvin täällä on yhtiöitetty. Meillä on kaikki syy kertoa, että yhtiöittämisen tielle ei pidä mennä, ellei se ole aivan äärimmäinen pakko joidenkin tiettyjen liiketoimintojen kohdalla.

Lopuksi, tässä tarvitaan poliittista arviointia myös siitä, minkä takia valtuusto alun perin vain 2 valtuutetun vastustaessa hyväksyi kaiken. Mistä syntyi sellainen luottamus, että kun virkamies sanoo, että automaattimetro toimii, vaikka siitä esitettiin julkisuudessa epäilyjä ja kritiikkiä, niin valtuusto päätti, että kyllä se toimii, kun kerran virkamies sanoo?

Ja kun alun perin esitettiin, että tämä hankebudjetti tuskin pitää, niin valtuusto katsoi aiheelliseksi luottaa virkamiehiin. Kyllä tämä on monella tavalla outo tämä valtuutettu Rantasen ajatus, että ei tarvita poliittisia johtopäätöksiä eikä vastuun ottoa.

*) Valtuutettu Rantanen = Tuomas Rantanen (vihr), HKL:n johtokunnan puheenjohtaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s