Sivuhuomautus

Mitä tekisi hallinto-oikeus?

Mitähän nyt on sovittu?

Oikeus – kaupungille uhka vai mahdollisuus?

Helsingin ja Espoon kaupunkien ylin johto tekee kaikkensa, että sitä ainoata metrofiaskosta tehtyä selvitystä ei tuoda kaupunkien tietojärjestelmään.

Länsimetro Osakeyhtiön salaamasta selvityksestä tulee julkinen asiakirja sillä sekunnilla kun se on liitetty kaupungin diaareihin. Selvitykseen kohdistuu saman tien tietopyyntöjä. Kaupunki voi ne torjua viittaamalla samoihin liikesalaisuuksiin kuin metroyhtiö.

Asia etenee sitten hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeuden kynnys metroselvityksen täydellisen salaamisen perustelujen hyväksymiselle olisi todennäköisesti hyvin korkea kun kyseessä on julkinen rakennushanke, johon kohdistuu erittäin suuri yleinen mielenkiinto. Muistetaan vielä, että salattu selvityskin on tehty kaupunkilaisten rahoilla.

Hallinto-oikeuden ratkaisu voi kestää jopa vuoden ja sitä seuraava ylimmän oikeusasteen käsittely toisen mokoman. Mutta senkin jälkeen, jos oikeus päättää selvityksen julkistaa ja jos siitä paljastuu hyvin ikäviä asioita, vaikuttaa politiikassa, julkisessa hallinnossa ja yrityselämässä henkilöitä jotka toiminnallaan ovat aiheuttaneet kaupunkilaisille satojen miljoonien eurojen ylimääräiset kustannukset.

Miksi metroselvitys on salattu?

Virallisesti? Koska liikesalaisuudet. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan metroyhtiö ei halua lisää oikeudenkäyntejä, ei alihankkijoiden välisiä eikä sellaisia joissa se itse on osapuolena. Metroyhtiön kannalta kyse on siitä, että epämääräisen johtamisen paljastuminen projektissa voi viedä raastupaan ja siellä kiistellään sitten entisten yhteistyökumppanien kanssa vähintään kymmenistä miljoonista euroista. Samalla eräältä metropomojen väitteeltä kuitenkin putoaa pohja – onhan koko ajan kerrottu kuinka hyviä metroyhtiön tekemät sopimukset ovat. Eivät ole kun niitä on salattava nyt nähdyllä tavalla.

Niinpä välttääkseen ikävän julkisuuden esitellään metroselvityksen tuloksia maanantaina ainoastaan suullisesti kaupunginhallitusten konsernijaostoille. Espoossa jaoston esityslistalla tästä löytyy maininta, Helsingissä ei sitäkään. Noloa.

Helsingin hallinto-oikeus on muuten jo ottanut kantaa metrohankkeen liikesalaisuuksiin. Siemens halusi, kaupungin liikennelaitoksen HKL:n avustamana salata kaikki julkiseksi pyytämäni automaattimetroprojektiin liittyvät reklamaatiot. Hallinto-oikeus tutustui huolella reklamaatio -kirjeisiin eikä juurikaan löytänyt liikesalaisuuksia. KHO:n päätöstä odotellaan, edelleen.


Sattumalta Länsimetroyhtiö julkaisi eilen torstaina uuden bloginsa ensimmäisen kirjoituksen. Siinä yhtiön toimitusjohtaja Ville Saksi kertoo projektista. Kaikki sujuu kivasti. Kirjoituksen ajoitus on täydellinen. Eilen tuli myyntiin myös Kevätpörriäinen.


 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s