Julkisuuskuva ei ole liikesalaisuus

Reklamaatiot. 1653 päivää siihen meni. Muistitikulla noin 750 sivua enemmän tai vähemmän tulikivenkatkuista kirjeenvaihtoa käyttäjien HKL ja Siemens välillä.


Kiinnitin Iltalehden eilisessä, STT:n sähkeeseen perustuvassa uutisessa huomiota tähän Espoon konsernijaoston puheenjohtaja Teemu Lahtisen lausuntoon:

Selvitystä ei voida julkaista edes poliitikoille. Se sisältää liikesalaisuuksia, joista saattaa olla vahinkoa yhtiölle ja sitä kautta kaupungille eli veronmaksajille.

Olen jututtanut selvitysraportin tekijöitä sen verran, että tiedän heidän käyneen läpi Länsimetro-hankkeen päätöksentekoon liittyneet asiakirjat. Ihmettelen miten nämä asiakirjat joista suurin osa on julkisia yht’äkkiä ovatkin muuttuneet salaisiksi? Samaa koskee selvityshenkilöiden havainnoistaan tekemiä johtopäätöksiä. Entäpä selvitysraporttiin sisältyvät haastattelut? Kaikki on salaista. Todellako?

Se, että kaupunki, yksityinen yritys, virkamies tai luottamushenkilö joutuu metroselvityksessä huonoon valoon ei ole sellainen syy, jonka perusteella julkisesta hankkeesta verorahoin tehty selvitys voidaan salata. Tämähän on nyt todettu Korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Olenkin tänään tehnyt Espoon kaupungille tietopyynnön. Espoon on pystyttävä avaaman salausperusteita paremmin kuin mitä se on tähän mennessä tehnyt.

Kaupungin eli viranomaisen on julkaistava selvitys poislukien todelliset liikesalaisuudet.

Mainokset

2 thoughts on “Julkisuuskuva ei ole liikesalaisuus

 1. Minusta olisi kiva tietää, että voiko tuollainen tapa pimittää tietoa jossa perustamalla osakeyhtiö tai muu yritys, julkisen toimijan, kuten kaupungin nimiin, olla pätevä peruste tietojen salaamiselle.

  Siinähän minun silmin katsottuna kierretään lakia, lain velvoitteita, jotka ovat kaupungille yksiselitteisiä.
  Julkiset asiakirjat ovat julkisia, kun kyseessä on kaupunki.
  Mutta jos kaupunki perutaa yrityksen, niin jollain tavalla asiakirjoista tuleekin salaisia.

  Mahtaako tämä olla laillista, tai ainakaan julkisuuslain hengen mukaista.

  Uskon että lain laatijan mielessä ei ole ollut, kun julkisuusperiaatteita on työstänyt, että mikä tahansa julkisuuslain alainen asiakirja voidaan salata, kun vaan perustetaan yritys.
  Yritys kaupungin sisälle.
  Veronmaksajien yritys.

  Kätevää pimityshaluiselle kaupungin hallintorakenteelle, jos näin saa tehdä.

  Mutta samalla julkisuuslakien totaalista turmelemista.

  1. Aivan. Katsotaan mitä Espoo vastaa asiakirjapyyntööni. Perustelevatko todellakin tuolla mainitsemallasi tavalla – ”Julkiset asiakirjat ovat julkisia, kun kyseessä on kaupunki. Mutta jos kaupunki perutaa yrityksen, niin jollain tavalla asiakirjoista tuleekin salaisia.”?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s